Antena Meniu Search
x

Video Legea care interzice cumulul pensie-salariu a picat la Curtea Constituţională: "Nu e nimeni nebun să meargă la muncă fără să primească bani"

Bugetarii de lux pot cumula, în continuare, pensia cu salariul. Legea care ar fi interzis cumularea veniturilor a fost respinsă de Curtea Constituţională. Culmea este că cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii se află în această situaţie: adică încasează lunar pensie specială şi salariu de la Stat.  

de Redactia Observator

la 07.10.2023, 09:13

Vezi și
  • Judecătorii CCR au respins în unanimitate legea care interzicea cumulul pensie-salariu.

Legea care ar fi interzis cumularea pensiei cu salariul pentru angajaţii din instituţiile Statului încalcă dreptul la muncă, unul dintre drepturile fundamentale garantate de Constituţie. Decizia a fost luată în unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale a României.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Constituţia spune că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Dacă vor modifica Constituţia, vor putea face asta. Nu e obligat Statul să îl angajeze pe unul care a ieșit la pensie, dar dacă îl angajează să îi dea salariu. Dacă e pensionar, nu are decât să nu îl angajeze

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să comenteze decizia Curţii. Şeful statului a făcut diferenţa între problemele româneşti şi "chestiunile europene".

Klaus Iohannis, preşedintele României: Haideţi că discutăm aceste chestiuni acasă, în România. Aici discutăm despre chestiuni mai europene. 

Pe acelaşi subiect

Cinci dintre cei nouă judecători CCR cumulează, în prezent, pensiile de serviciu cu salariul de magistrat la Curte. Este vorba despre Marian Enache, Bogdan Licu, Livia Stanciu, Cristian Deliorga și Attila Varga. În fiecare caz, pensia specială este mai mare decât salariul de magistrat la Curte.

Preşedintele CCR, Marian Enache, este un caz special. El a fost parlamentar şi încasează lunar două pensii de la Stat plus salariul de judecător CCR. Aproape 16.000 de euro pe lună. 

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Ei sigur sunt aparent incompatibili să judece această cauză. Problema e că la CCR nu se pot abține judecătorii, că n-are cine să judece dacă se abțin cinci. Astea cui să le dea de la Curte? Cine să judece? 

Dintre politicieni, cazul cel mai cunoscut este preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. General în rezervă şi fost şef al Armatei Române, el încasează în fiecare lună pensia de militar şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului. În total, liderul PNL ia de la Stat peste 6500 de euro pe lună.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Nu e nimeni nebun să meargă la muncă fără să primească bani. Pensia omul o primește pentru perioada cât a cotizat la pensie, ăia sunt banii pe care el i-a cotizat, i se dau treptat, i se restitutie sub formă de pensie.

Parlamentul a introdus mai multe excepţii în legea care ar fi interzis cumularea pensiei cu salariul. Astfel: demnitarii, angajaţii BNR, ASF, ANCOM, ANRE şi membrii Academiei Române puteau cumula fără nicio problemă pensia cu salariul de la Stat. Pe lângă ei, profesorii, preoţii, medicii, asistenții și artiștii beneficiau de aceleaşi privilegii. După ce a picat la controlul CCR, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi modificată şi pusă în acord cu decizia Curţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Legea care interzice cumulul pensie-salariu a picat la Curtea Constituţională: "Nu e nimeni nebun să meargă la muncă fără să primească bani"