Antena Meniu Search
x

Luca are nevoie urgentă de sânge şi zeci de oameni au venit să doneze, însă Centrul de Transfuzii face liste de aşteptare

Un copil are nevoie de sânge, sute de oameni se mobilizează să-l ajute, dar sistemul îi refuză şansa la salvare. De o săptămână, Centrul de Transfuzii Sanguine din Călăraşi pune pe liste de aşteptare zeci de donatori.

Vezi și

Un copil are nevoie de sânge, sute de oameni se mobilizează să-l ajute, dar sistemul îi refuză şansa la salvare. De o săptămână, Centrul de Transfuzii Sanguine din Călăraşi pune pe liste de aşteptare zeci de donatori. Inclusiv un reporter Observator s-a izbit de un refuz, atunci când a încercat să ajute.

Două săptămâni de aşteptare înseamnă prea mult pentru Luca. La numai şase ani, tocmai a fost diagnosticat cu leucemie. Părinţii au făcut un apel pe Facebok pentru donare de sânge. Oamenii din Călăraşi au răspuns imediat urgenţei.

FLORINA, donator programat: Am fost luată de la uşă cu un caiet cu ţipete, să nu ne mai înghesuim, că avem timp să donăm. Nu ne-a întrebat, dacă suntem bolnavi, dacă suferim de boli...

Fără explicaţii, donatorii au fost puşi pe liste de aşteptare. 

ADRIANA, donator programat: Toţi care veneau să dea sânge să doneze pentru cazul respectiv au fost daţi înapoi spunând că nu mai sunt locuri libere şi că să li se facă o programare...

Am cerut explicaţii. De la uşă ne-a întâmpinat tot personalul medical. Nu mai mult de cinci oameni. 

NICULINA GINGHINĂ, director delegat: Personalul este foarte puţin. Şi medicul care este pe prestări servicii pentru patru ore. A fost un val enorm la care am făcut faţă mai greu. 

OANA GRIGORE, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: Vor demara imediat procedurile de angajare a unui medic şi bineînţeles că vor continua şi procedurile de angajare a celuilalt personal medical. 

Şi dacă ar avea personal suficient, lipsesc dotările de bază. În timp ce sala de aşteptare e plină, în camera de recoltare sunt doar două scaune. Iar pungile cu sânge se păstrează într-o lădiţă... pe calorifer. Durează până pot fi procesate. 

GABRIELA ISPAS, asistent medical principal: O singură centrifugă cu patru braţe. Patru pungi sunt prelucrate în 35 de minute. Din '94 este centrifuga. 

NICULINA GINGHINĂ, director delegat: În fiecare an s-au făcut cereri, în fiecare an s-au făcut situaţii pentru aparatură, pentru ce echipamente avem, ce nevoi am avea, dar am rămas....

OANA GRIGORE, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: Ministerul Sănătăţii este într-o procedură de reorganizare a Centrelor de Transfuzii şi a acestei reţele şi bineînţeles şi de dotare cu echipamente.

În tot acest haos, un copil duce lupta pentru viaţă! În situaţia lui sunt sute, poate mii de oameni în spitalele din România. 

Dacă doriţi să donaţi sânge, mergeţi la Centrele de Tranfuzii de pe raza dumneavoastră de domiciliu. Înainte de a vă deplasa, informaţi-vă pe site-ul insituţiei şi sunaţi pentru a vedea dacă şi când puteţi fi primit. Luca Minea are nevoie de grupa 01, rh negativ şi este internat la Spitalul Fundeni din Capitală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Luca are nevoie urgentă de sânge şi zeci de oameni au venit să doneze, însă Centrul de Transfuzii face liste de aşteptare