Video Lucrările la Centura Comarnic au ajuns până în casele oamenilor. "Mi-a tăiat toată livada"
Unul din cele mai aşteptate drumuri din ţară, centura oraşului Comarnic, le aduce mari probleme locuitorilor din zonă. Oamenii acuză constructorul că a intrat abuziv pe proprietatea lor şi că a excavat mai mult decât în documente. Autorităţile promit să găsescă soluţii.
Lucrările la centura oraşului Comarnic au avansat până în buza caselor din cartierul Podul lui Neag. 60 de familii sunt speriate că vor rămâne peste noapte fără munca de-o viaţă. "Am fost plecaţi şi când am venit seara... Mi-a tăiat toată livada. Acolo era grămadă", povestește un localnic.
Oamenii îl acuză pe constructor că a intrat în curţi mult mai mult decât avea stabilit în acte. Una dintre locuinţe a rămas acum pe marginea prăpastiei. "Mi-a venit cu o singură foaie că ne ia 134 de metri pătraţi de livadă şi uitaţi ce mi-a luat, peste o mie de metri pătraţi", a declarat Daniel Labă, păgubit.
Daniel a lucrat 13 ani în străinătate pentru a-şi cumpăra casa care acum riscă să fie înghiţită de pământ. În ziduri au apărut cărpături şi fisuri. De teamă, s-a mutat împreună cu soţia şi cei doi copii mici la rude. "Să vedem dacă vine vreunul să doarmă aici când se aude noapte cum pârâie sau se rupe aici", s-a plâns el.
Casa vecinilor urmează să fie îngropată sub şosea. În cartier oamenii au rămas fără apă şi se tem că în curând şi fără gaze. "Domnul primar a venit ieri, să-i lăsăm să continue excavările. Nu putem domnule să vă mai las. Vino cu consolidarea şi toate alea din spate şi după mai vorbim", a spus Daniel Labă. "Dacă se pune pe ploi, două curbe sunt în pericol. Rupe legătura cu satul. Rămânem izolaţi", a punctat și Gheorghe Hogea, localnic. "Şi-au tras apă, şi-au tras gaze, nu îi interesează. Îşi bat joc de noi. Un proiect care nu e făcut cu cap", a fost de părere Florin Bran, localnic.
- Lucrările la centura oraşului Comarnic au afectat un cartier din oraş. Oamenii se tem că pereţii caselor ar...
- Cum a devenit Centura Bucureştiului o adevărată cursă cu obstacole pentru şoferi. Mihai a fost nevoit să îşi...
- De azi, sudul Ilfovului are acces direct pe A2. Şoferii pot circula, după ora 18.00, pe ultimii 10 kilometri ai...
Oficialii din Comarnic promit că vor lua măsuri
Edilii spun că mâine vor avea o şedintă cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai constructorului şi ai proiectantului.
"Ei (n.r. constructorul) spun că vor veni cu un zid de susţinere şi că o să le facă şi o alee ca să ajungă în condiţii de siguranţă la casă. Cred că e o lipsă de comunicare", a spus Sorin Popa, primarul din Comarnic.
"Nu dorim să spunem că lucrările au fost efectuate necorespunzător sau să împărţim vina. Întâi vreau să avem o discuţie cu toţi factorii să vedem exact ceea ce s-a întâmplat acolo", a precizat Cristian Apostol, vicepreşedinte CJ Prahova.
Datorită importanţei proiectului, lucrările au început înainte ca procesul de expropeiere să fie terminat, după o înţelegere verbală cu localnicii. Oamenii au primit actele, nu şi banii.
"Nu ai cum sa intri pe proprietatea unui om, dacă nu s-au facut toate procedurile de expropriere. Dacă persoana respectivă spune cine i-a intrat pe proprietate are la dispoziție și pârghii legale și reclamă tulburarea posesiei", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Centura Comarnicului are şase kilometri şi costă 250 de milioane de lei
Termenul de finalizare al proiectului este sfârşitul anului viitor. Oraşul este un punct nevralgic pe harta şoferilor care merg spre munte, blocajele în trafic ajung uneori la câteva ore. 35.000 de maşini tranzitează zilnic Cormarnic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰