Ludovic Orban, despre proteste: "Ce ar trebui? Să moară mai mulți?"
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că nu contestă dreptul oamenilor de a protesta, însă acest lucru trebuie să se desfăşoare într-un cadru legal şi a precizat că nu trebuie să se ajungă la distrugeri de bunuri.
El a mai spus că nu ar trebui să ne imaginăm că aceste manifestaţii au fost organizate din senin în atâtea oraşe şi este folosită pandemia ca pretext şi exploatată starea de spirit a oamenilor care a căror răbdare a fost pusă la încercare de peste un an de zile, în contextul conronavirusului şi măsurilor luate pentru limitarea răspândirii COVID-19.
„Să nu ne imaginăm că din senin se organizează în atâtea oraşe manifestaţii. Cu siguranţă se va vedea în timp şi există instituţii ale statului care pot să identifice organizatorii. Nu contest dreptul oamenilor de aprotesta, dar ele trebuie să se desfăşoare în cadru legal şi nu trebuie să se ajungă la violenţă şi la lozinci şi slogane care nu au legătură cu ordinea instituţională. De asemenea, să se ajungă la distrugeri de bunuri, le condamn cu tărie.
Risc pentru sănătatea participanţilor
Se ştie foarte clar că este folosită ca pretext pandemia, se exploatează, într-adevăr o stare de spirit determinată de pandemia care durează de un an de zile şi care a pus la grea încercare răbdarea românilor. Le spun românilor că nu există alte soluţii pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri sunt folosite în toate ţările. România nu a făcut niciun exces de măsuri de protecţie sanitară”, a afirmat Ludovic Orban marţi la Parlament, potrivit news.ro.
Liderul PNL a mai spus referitor la protestele de luni seara că au fost un risc pentru sănătatea participanţilor care nu aveau mască la aceste manifestaţii şi că de-a lungul timpului au fost persoane care au negat existenţa virusului, însă s-a îmbolnăvit, în unele cazuri chiar au decedat.
„În primul rând reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care au participat fără mască la proteste. Mi-aduc aminte de mulţi negaţionişti care până la urmă s-au îmbolnăvit şi unii şi-au pierdut viaţa. În ceea ce priveşte intervenţia autorităţilor, trebuie găsit un echilibru între fermitate şi neapelarea la forţă. Oricine nu respectă măsurile de protecţie sanitară trebuie să fie sancţionat în conformitate cu măsurile legale”, a completat Orban.
Proteste în toată ţara
În Bucureşti şi în alte oraşe, protestele faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei au început concomitent, luni, la ora 17:00. În Capitală, manifestanţii de la Piaţa Universităţii au pornit în marş către Piaţa Victoriei, unde s-au unit două grupuri de protestatari. Numărul maxim de persoane care au voie să participe la acţiuni de protest a fost cu mult depăşit.
Între protestatari s-au aflat iniţial liderul AUR George Simion dar şi senatoarea Diana Şoşoacă.
Un grup de manifestanţi a pornit, însă, către Piaţa Unirii, unde s-au produs violenţe şi distrugeri. Au fost sparte vitrinele magazinelor, au fost agresaţi jandarmii, iar mai multe persoane agresive au fost reţinute.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat că protestele „societăţii civile independente” vor continua şi marţi, „atâta vreme cât actuala coaliţie de guvernare nu va pleca urechea la glasul unei Românii zdrobite sub povara actualelor măsuri dictatoriale”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰