Raed Arafat, despre protestele din România: Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba
Cei care urlă și nu le plac măsurile să spună cum văd ei treaba, declară șeful DSU, Raed Arafat. Protestatarii trebuie să înțeleagă că „orice rudă a lor poate fi mâine victima acestui virus”. Secretarul de stat adaugă că acesta poate fi „ultimul hop” al pandemiei, dacă lumea se vaccinează.
Raed Arafat a declarat, luni seara, în contextul în care în țară au loc mai multe proteste față de restricții, că cei care au ieșit în stradă au puncte de vedere pe care trebuie să le probeze, pentru că realitatea este alta.
Arafat a spus că situația continuă să se înrăutățească, însă din fericire există o creștere lentă. Acum sunt active 77.082 de cazuri față de 47.912 câte erau în 4 martie, de exemplu. Între 4 februarie și 29 martie cazurile aproape că s-au dublat.
Arafat cere soluții de la protestatari
„Cei care urlă și nu le plac măsurile să ne spună cum văd ei treaba”, a adăugat Arafat, citat de Mediafax.
Infecțiile cresc în mare parte din județe, cu excepția Timișului, care luni a avut o ușoară scădere, potrivit lui Raed Arafat. Totodată, acesta nu exclude ca Bucureștiul să ajungă, în câteva zile, la o rată de infectare de 7,5 la mie.
„Noi sfătuim să fie multă lume la telemuncă ca să protejăm transportul public. La DSU oamenii muncesc la distanță, alții vin la 6.30, alții vin după. Împreună putem să decalăm și să facem acest efort, să reducem aglomerația în momentele cheie”, a menționat șeful DSU.
Acesta a dat ca exemplu ziua de duminică. Au fost 52 de pacienți intubați confirmați în unitățile de primiri urgență din țară: „Dacă continuă lumea să vină, să se îmbolnăvească, se blochează spitale. Cei care urlă că nu vor măsuri să înțeleagă”.
Noul val cu secțiile pline deja la ATI
Întrebat ce este diferit acum față de luna noiembrie, șeful DSU a răspuns că noul val a pornit cu secțiile ATI mai pline decât în noiembrie, când erau 400-500 de bolnavi, iar acum au fost mai mult de 900 de pacienți. S-a schimbat și modul în care vin oamenii la spital, deoarece acum vin mai târziu, cu forme mai grave: „asta înseamnă că stăm acasă, ascultăm de unii și de alții și sunăm la 112 când ne e rău. Cei care ajung au nevoie de internare neapărat”.
Arafat a adăugat că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că măsurile sunt temporare, adoptate „poate pe 4-5 săptămâni, până vedem o scădere”.
Întrebat când se vor vedea rezultatele în București și Ilfov, Arafat a răspuns că speră să se vadă o încetinire în 3-4 săptămâni. „Dacă vine lumea la vaccinare, acesta poate fi ultimul hop”, a spus Arafat.
În final, întrebat ce le transmite celor care au ieșit în stradă, șeful DSU a spus: „să fie atenți de unde își iau informația și să se gândească la faptul că au bătrânii lor, rudele lor cu care pot ajunge mâine la spital. Să înțeleagă că orice rudă a lor poate fi mâine victima acestui virus”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰