Antena Meniu Search
x

Video Lupul care a urmărit un biciclist ar fi fost turbat. Specialiştii se contrazic în soluţii: "Un comportament anormal"

Lupoaica filmată în timp ce alerga după un biciclist, în apropiere de Poiana Brașov, ar putea fi împușcată. Este una dintre soluțiile pe care autoritățile le iau în calcul, după ce mai mulţi specialişti sustin că animalul este turbat. Reprezentanţii sanctuarului de la Zărneşti susţin însă că exemplarul este sănătos şi doresc să îi ofere un nou cămin. 

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 00:02

Vezi și

Incidentul petrecut duminică, la 5 kilometri de Poiana Braşov, a băgat autorităţile locale în şedinţă. 

Se tem că lupoaica, care a reapărut de atunci în zonă, ar putea fi turbată. Specialiștii de la Direcţia Santiar Veterinară, de la Garda Forestieră şi de la Jandarmerie au propus împuşcarea animalului. Reacția ONG-urilor de protecție a animalelor nu a întârziat.

Cristina Lapis, președinte Asociația "Milioane de Prieteni": E adevărat, s-a apropiat de om, dar pe această supoziţie nu poate fi împuşcat. Lupul este animal protejat de lege, ca şi ursul de altfel, şi doar supoziţia că ar avea rabie, atâta timp cât nu i s-au făcut analize nici asta nu stă în picioare. 

Ce părere au specialiştii

Pe acelaşi subiect

Părerile rămân împărţite şi între specialiştii care au văzut filmările.

Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe: După părerea mea, pur şi simplu, încerca să treacă strada. Calea lui era pe partea cealaltă. Adică, undeva îşi urmărea un traseu ce mergea spre stânga străzii şi maşinile îl deranjau.

Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultură Brașov: Este un comportament anormal. În mod normal lupul se fereşte de om. Lupul, când este turbat, de exemplu, nu se mai teme de om. Acest animal ar trebui, în mod normal, scos din populaţie. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Coincidenţă sau nu, chiar în faţa clădirii principale a Primăriei Municipiului Braşov tronează statuia Lupei Capitolina, simbol al întemeierii româneşti şi simbol al latinităţii poporului român, într-un municipiu care trebuie să decidă repede: salvează sau împuşcă lupoaica din Drumul Poienii?

Lupoaica ar putea ajunge la sanctuarul de la Zărneşti

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov: Din punctul nostru de vedere, soluţia este capturarea şi relocarea lui. Deja avem o adresă de la asociaţia Milioane de Prieteni, care ne confirmă că ei ar putea să preia exemplarul de lup.

În oricare din variante, autoritățile au nevoie de o aprobare specială de la Ministerul Mediului.

Atacurile lupilor asupra oamenilor sunt rare. Au fost 489 de cazuri în toată lumea, în perioada 2002 - 2020, arată studiul unei universităţi norvegiene. În 380 de situaţii a fost vorba de animale turbate. În lipsa unui vaccin anti-rabic administrat imediat după muşcătură, virusul care provoacă turbarea este mortal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Lupul care a urmărit un biciclist ar fi fost turbat. Specialiştii se contrazic în soluţii: "Un comportament anormal"