Antena Meniu Search
x

Cei 46 de români și 24 de străini, repatriați din Africa de Sud, au aterizat la Baza Aeriană 90 Bucureşti

Zborul special pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 3,54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor şi formalităţilor necesare, aeronava fiind aşteptată să aterizeze la Bucureşti în jurul orei 16,30 (ora României), a anunţat, marţi, Ministerul Afacerilor Externe

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 16:39

Cei 46 de români și 24 de străini, repatriați din Africa de Sud, au aterizat la Baza Aeriană 90 Bucureşti
Cei 46 de români și 24 de străini, repatriați din Africa de Sud, au aterizat la Baza Aeriană 90 Bucureşti

UPDATE 16:20 Aeronava TAROM cu cei 46 de români repatriați din Africa de Sud a aterizat la București, la Baza militară 90. 

UPDATE 15:45: Cetățenii români care au rămas în Africa de Sud, la Cape Town, ar putea fi aduși în țară cu ajutorul altor state, a anunțat, marți, premierul Nicolae Ciucă. 

„Am discutat acest subiect cu ministrul Aurescu. Din păcate, nu au putut să ajungă la momentul în care aeronava a decolat. Sunt preluați și sunt în legătură cu consulatul și cu ambasada din Africa de Sud.

Se caută soluții pentru ca, folosind alte aeronave, să beneficiem și noi de ajutorul altor țări care au ajuns acolo. Dacă nu găsim, reanalizăm situația și ce putem face”, spune Nicolae Ciucă.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 14:30: Dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti a precizat pentru News.ro procedura care va fi aplicată în cazul românilor care vor ateriza marţi la Baza 90, din Africa de Sud. Toţi vor fi testaţi pentru COVID-19 chiar dacă nu au semne de boală şi chiar dacă au mai fost testaţi la îmbarcare.

"Avem două situaţii. Pe de o parte, dacă vorbim de sportivi, aceştia nu vor coborî din avion şi vor fi direcţionaţi spre Baia Mare, vor fi testaţi acolo, iar în situaţia a doua avem pasageri care vor coborî din avion, o parte dintre ei bineînţeles că vor intra în ţara noastră, iar o altă parte îşi vor continua drumul în ţările lor. Absolut toţi care vor coborî din avion vor fi testaţi de către noi pe aeroport, bineînţeles că ei vor intra printr-un culoar special, cei care doresc să meargă după această testare vor rămâne în ţară în locurile pe care ni le vor preciza pentru carantină, se va face acest lucru pentru fiecare în parte, cine nu are această posibilitate, pentru a realiza o carantină corespunzătoare în locaţia pe care o are, putem să susţinem partea aceasta prin carantină instituţionalizată (...). Nu au simptome, cu atât mai mult cu cât au fost testaţi când au fost urcaţi în avion, a fost obligatoriu să aibă un test". 

UPDATE 14:15: Aeronava Tarom care îi aduce în ţară pe cetăţenii români şi străini din Africa de Sud va ateriza, marţi, în jurul orei 16,30, la Baza Aeriană 90 Bucureşti, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică. Iniţial, Ministerul Afacerilor Externe a informat că această cursă specială va ajunge în jurul orei 15,30 (ora României) la Bucureşti.

Pe lista de pasageri, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, figurează 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez - aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România), scrie Agerpres.

Aceştia erau blocaţi în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a variantei Omicron, care a dus la anularea unor curse aeriene.

7 români nu au reușit să se îmbarce

"Alţi 7 cetăţeni români care se află în Cape Town nu au reuşit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanţii Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceştia şi vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluţii de transport către România", informează MAE.

Pentru realizarea listei de pasageri şi îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, a menţinut legătura permanent cu cetăţenii români, informându-i constant despre etapele operaţiunii de repatriere şi a menţinut contactul cu autorităţile sud-africane pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

De asemenea, misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegaţia UE în Africa de Sud şi cu reprezentanţele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud şi a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini transportul spre Europa şi pentru alţi cetăţeni europeni blocaţi temporar, la rândul lor, în această ţară, preluând şi procesând solicitările acestora.

Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor români alimente de bază şi apă şi pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalităţile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

"MAE doreşte să mulţumească Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menţionate anterior. Prin participarea activă, alături de celelalte autorităţi române competente, la organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanţilor Ambasadei României la Pretoria, MAE şi-a realizat concret, în acest caz specific, funcţia de asigurare a asistenţei şi protecţiei consulare a cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii deosebite", se arată în comunicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Cei 46 de români și 24 de străini, repatriați din Africa de Sud, au aterizat la Baza Aeriană 90 Bucureşti