Europa, în alertă maximă după apariţia variantei Omicron. Cazuri confirmate în Italia, Germania și Marea Britanie
Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există "o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron", potrivit AFP, citat de news.ro.
UPDATE 21:42 36 de români sunt blocați în Africa de Sud
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în contextul aplicării recomandărilor privind suspendarea zborurilor curselor aeriene către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situaţia a 36 de cetăţeni români (turişti, navigatori şi membri ai unei delegaţii sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.
''MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegaţiei sportive, pentru asigurarea celor necesare şi, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice sunt în legătură cu autorităţile locale pentru prelungirea vizei de şedere a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul'', arată un comunicat de presă al instituţiei.
UPDATE 21:30 Varianta Omicron a ajuns și în Italia
- Studiu alarmant despre noua variantă a coronavirusului Omicron. Specialist român: Este de 5 ori mai infecțioasă...
- OMS a ales numele pentru noua variantă de coronavirus: Omicron. A fost catologată "îngrijorătoare": risc ridicat...
- Prognozele analiştilor economici: Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activităţile...
Un prim caz cu varianta Omicron a coronavirusului a fost depistat în Italia, a anunţat sâmbătă Institutul Superior de Sănătate (ISS), care depinde de guvernul italian, scrie AFP. "Proba pozitivă" a fost depistat la un pacient care a venit din Mozambic, a precizat ISS într-un comunicat. "Pacientul şi membrii familiei sale se simt bine".
Italia, care a plătit un preţ mare cu mai mult de 133.000 de morţi de la începutul pandemiei, înregisrează de mai multe zile peste 10.000 de noi cazuri zilnic (12.877 sâmbătă).
Şi Germania a confirmat, sâmbătă, primele două cazuri de contaminare cu varianta Omicron a Covid-19, la călători care au sosit din Africa de Sud pe aeroportul din Munchen, au anunţat autorităţile locale.
"Două cazuri suspecte ale noii variante a coronavirusului Omicron, clasată ca variantă îngrijorătoare de OMS, au fost confirmate în Bavaria", a declarat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii din acest land din sudul Germaniei.
UPDATE 17:40 Africa de Sud se simte pedepsită pentru că a detectat varianta Omicron a coronaviruslui
Africa de Sud şi-a exprimat sâmbătă regretul pentru închiderea a numeroase frontiere pentru cetăţenii şi turiştii săi, afirmând că detectarea noii variante a coronavirusului, Omicron, datorată excelenţei echipelor ştiinţifice ale ţării, nu ar trebui să ducă la o astfel de "pedeapsă", informează France Presse.
"Unii lideri caută ţapi ispăşitori pentru a rezolva o problemă care este mondială", a spus un oficial, precizând că este vorba de o reacţie de panică.
UPDATE 16:50 Două cazuri, în Anglia
Două persoane s-au contaminat cu varianta SARS-CoV-2 omicron în Regatul Unit, anunţă sâmbătă ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid, relatează BBC News. Cele două cazuri au fost depistate de către Agenţia britanică de securitate sanitară (HSA) la Chelmsford, în Essex, şi la Nottingham, precizează el.
UPDATE 16:00: Cum a apărut varianta Omicron?
„Noua tulpină Omicron a apărut în Africa pentru că vaccinurile au fost monopolizate de către țările bogate (România face parte din acest grup). Rata de vaccinare pe continentul african este de aproximativ 2%”, a anunțat Răzvan Cherecheș pe Facebook.
Expertul în sănătate publică susține că epidemia poate fi oprită doar prin repartizarea echitabilă a dozelor de vaccin în lume. „Distribuția vaccinurilor va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică”, a adăugat specialistul român.
UPDATE 15:45: Șapte țări din sudul Africii au fost introduse pe lista roșie, în România
Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.
De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.
UPDATE 15:30 Omicron a ajuns și în Germania
Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.
”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.
Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.
Știrea inițială
"Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte "ridicat", potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, "considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE", a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.
"Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate", a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.
ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom
ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate iar călătorii să nu meargă în zonele afectate. Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri "îngrijorătoare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰