Video Descindere cu scandal la mafia fierului vechi, în Călăraşi. Localnicii s-au luat la bătaie cu jandarmii când şi-au văzut tonele de fier confiscate
"Fiare vechi luăm!", celebra sintagmă care răsună între blocuri, a fost pusă pe mod silenţios la Călăraşi. Mafia fierului vechi din Călăraşi s-a trezit cu musafiri nedoriţi.
În schimb, cei vizaţi au fost cât se poate de vocali la adresa mascaţilor şi jandarmilor care le-au intrat în curţi, însoţiţi de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Localnicii au devenit agresivi când şi-au văzut fierul confiscat şi chiar s-au luat la bătaie cu jandarmii şi cu vecinii. În comuna călcată de jandarmi au fost găsite zeci de tone de deşeuri: de la electrocasnice până la piese auto.
Ministrul Mediului susţine că amenzile şi confiscarea deşeurilor nu rezolvă problema.
“Amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea acestor deşeuri nu rezolvă problema, pentru că eu sunt convins că dacă rămânem la aceste măsuri pe care le-am mai aplicat şi în trecut, probabil peste o săptămână, peste o lună, dacă vom veni din nou aici, vom găsi acelaşi lucru. Iar din acest motiv noi trebuie să identificăm soluţii serioase, nu doar amenzi”, a mai declarat Fechet.
Arderea deşeurilor nu este o rezolvare
- Amenzi de aproape 200.000 de lei pentru afacerile ilegale cu fier vechi de la Săruleşti. Zeci de tone de deşeuri...
- Controale cu mascaţi la Săruleşti, unul dintre punctele fierbinţi pe harta deşeurilor ilegale. Garda de Mediu...
- Octavian Berceanu a publicat imagini cu un incendiu uriaș la Sărulești, la un centru de dezmembrări: "Zeci de...
El a precizat că autorităţile nu pot accepta ca deşeurile să fie incendiate sau cele periculoase să fie abandonate.
“Nu putem accepta ca deşeurile să fie incendiate. Nu putem accepta ca deşeurile periculoase care vin din dezmembrări auto sau din echipamente electrice şi electronice să fie abandonate pe undeva. Nu putem accepta ca lichidele periculoase din activitatea de dezmembrare să ajungă în pânza freatică sau în reţeaua de canalizare dacă ea există în această comunitate. Nu putem accepta ca deşeurile să fie depozitate direct pe pământ, pentru că există riscul contaminării solului şi riscul contaminării pânzei freatice”, a explicat ministrul Mediului.
La această acţiune a fost prezent şi Andrei Corlan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.
Ministrul Mediului consideră că trebuie intervenit la sursa acestor deşeuri: “Discutăm de o problemă de crimă organizată, de multe ori, discutăm de o problemă de mare infracţionalitate pe care dacă nu o oprim la sursă, adică acele reţele care aduc aceste bunuri în România, degeaba ne luptăm cu micile comunităţi care îşi duc viaţa de pe o zi pe alta şi nu cred că se îmbogăţeşte nimeni din această activitate, noi va trebui să umblăm la sursă de acolo de unde provine adevărata problemă”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰