Video Mafia lemnului a ajuns și la Ocolul Silvic: Patru ingineri, cercetați pentru fals informatic
Caz revoltător în Maramureş. Patru inginerii silvici au ajuns pe mâna poliţiştilor, după ce au pus la cale un plan pentru a vinde lemnele din pădurile maramureşene la un preţ mai mic decât cel real. Escrocii au falsificat datele introduse în sistemul informatic în privinţa dimensiunilor copacilor inventariaţi. Totul a ieşit la iveală. însă, în urma perchezițiilor făcute de poliţişti.
Mafia lemnului şi-a întins tentaculele şi peste cei care ar trebui să se ocupe de supravegherea pădurilor. Ieri, sediul Ocolului Silvic Tăuţii Măgherăuş a fost împânzit de poliţişti, care au adunat probe într-un dosar de fals informatic. Patru ingineri silvici au introdus și au șters fără drept date informatice privind dimensiunile unor arbori inventariați.
Cecilia Grozavu, IPJ: Scopul a fost diminuarea volumului masei lemnoase, cu 424 metri cubi față de volumul real și favorizarea unei societăți comerciale să achiziționeze masa lemnoasă la un preț mult mai mic decât valoarea arborilor ce urmau a fi exploatați.
Nu este singurul loc unde poliţiştii maramureşeni au făcut percheziţii. Aceştia au mai făcut descinderi la alte patru adrese.
Cecilia Grozavu, IPJ: Poliţiştii Serviciului de Ordine Publică au pus în executare şase mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţului Maramureş, la sediile şi locuinţele unor persoane fizice sau juridice.
- Imagini exclusive | Momentul în care jurnaliştii sunt atacaţi de "mafia lemnului". Regizorul Radu Mocanu, în...
- Mafia gunoaielor, tolerată la nivel înalt. Acuzaţii fără precedent făcute de fostul şef de la Garda de Mediu
- Mafia taximetriştilor din Braşov, pentru care există doar preţ fix. Pentru ce cursă cer 1.000 de lei
Planul inginerilor silvici era bine pus la punct. Iar de găselniţa lor a profitat o societate comercială, care a cumpărat lemnul la preţuri mult mai mici.
Cu mascații la ușă
Cecilia Grozavu, IPJ: În urma perchezițiilor desfășurate, polițiștii au ridicat bunuri, înscrisuri și documente care probează activitatea infracțională. Activitățile de percheziție au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale și ai Serviciului Criminalistic Maramureş.
Inginerii silvici şi-au văzut de afacerea lor ilegală fără nicio jenă, până s-au trezit cu mascaţii la uşă. Nici şefii lor nu şi-au pus semne de întrebare.
Direcția Silvica: Până acum, Poliţia a mai făcut controale, chiar şi în pădure. Nu s-au constatat nereguli majore şi nu au fost astfel de nereguli până acum.
Polițiștii au ridicat mai multe calculatoare și telefoane mobile, dar și documente care să-i ajute la documentarea întregii activități infracționale. Cei patru silvicultori au fost audiați, iar măsurile urmează să fie luate de către procurori.
Reacţia Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA
"Un angajat al Ocolului Silvic Tăuții Măghereuș a observat în luna octombrie a anului trecut neconcordanțe în datele informatice referitoare la actul de punere în valoare privind constituirea partizii 713P, pentru UP I, u.a. 59E, o parcelă dintr-o pădure proprietatea Primăriei Recea, administrată de Direcția Silvică Maramureș pe bază de contract.
Controlul demarat de Direcția Silvică Maramureș, în urma acestei sesizări, a confirmat suspiciunile referitoare la modificarea unor date informatice. Direcția Silvică Maramureș a sesizat faptele Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, care a efectuat cercetările în acest caz, iar Direcția Silvică Maramureș a sistat lucrările de exploatare forestieră pentru suprafața în cauză.
Direcția Silvică Maramureș colaborează pe deplin cu organele de cercetare penală în acest caz și va oferi întregul sprijin anchetei penale. Menționăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție transparentă și nu tolerează astfel de fapte în rândul angajaților săi."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰