Video "Mai fă agricultură dacă mai poţi". În Gorj, sunt agricultori care încă mai recoltează porumbul, deşi e început de februarie
În Gorj, sunt agricultori care încă mai recoltează porumbul, deşi e început de februarie. Şi asta pentru că fie n-au putut ieşi pe câmp din cauza vremii, fie pentru că depozitele sunt arhipline şi n-ar avea unde să le depoziteze. Recoltate acum, boabele nu mai sunt la fel de bune, preţul nu mai e avantajos şi nici în piaţă nu prea e loc de ele. La mâna vremii şi a vremurilor, fermierii spun că nu recuperează nici măcar cât au investit.
Suntem la început de februarie, dar pe câmpurile din Băleşti, recoltarea porumbului e în toi. Ploile din ultimele săptămâni i-au împiedicat pe oameni să scoată combinele pe câmp.
Sezonul recoltei s-a mutat din toamnă în iarnă
Costel Hulei a cultivat peste 250 de hectare de teren cu porumb. În toamnă, n-a apucat să recolteze prea mult. O parte din cultură a fost afectată de secetă, apoi vremea rea nu i-a mai permis să culeagă ce mai rămăsese. Aşa că acum încearcă să salveze ce se mai poate salva.
Costel Hulei, fermier - reporter:
- Nicolae Ciucă, vizită în Egipt. Țara noastră cere îngrășăminte chimice, egiptenii vor cereale din România
- Cerealele ieftine ucrainene au băgat fermierii români în faliment. Petre Daea: "Cu magazii pline și conturi...
- Agricultorii polonezi au blocat circulația camioanelor la frontiera cu Ucraina, supăraţi că cerealele ucrainene...
- Planta care a ajuns să se vândă cu un preţ uriaş: 5 lei pentru 60 de grame
- Metoda prin care Daniel, un fermier din nordul ţării, îşi fereşte legumele de gerul aprig. "O să avem şi profit"
Noi am avut 250 de hectare de porumb din care mai avem 80-90 de recoltat.
Recolta cum a fost?
Eu sper să închei cu 7-8 tone pe hectar. Dacă reuşesc să recoltez tot, dacă ne lasă vremea. Am avut şi parcele care au fost calamitate.
Deşi faţă de anii trecuţi, recolta a fost mai bogată, n-a ajuns vreun profit în buzunarul fermierului. Mai ales că şi cheltuielile au crescut. După ce a stat atâtea luni pe câmp, porumbul se vinde la preţ mic.
Cerealele se vând foarte greu. Depozitele sunt deja pline, iar cererea nu e mare
Costel Hulei, fermier - reporter:
La cantitate, noi am avut o creştere anul acesta faţă de anii trecuţi. Şi preţul a fost crescut. Dacă a crescut cu 10-20%, la chimicale s-a dublat, chiar cu 200%. Nu se poate merge înainte aşa.
Dacă e să trageţi linie, recuperaţi cât aţi investit?
La preţul la porumb de acum? Imposibil! Noi acum avem umiditatea, recoltăm cu 19-20. Îţi mai scade şi umiditate, corpuri străine. Și dintr-o tonă, îţi plăteşte 900 şi aia cu un milion şi mai fă agricultură dacă mai poţi.
În plus, e o perioadă în care cerealele se vând foarte greu. Depozitele sunt deja pline, iar cererea nu este mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰