Antena Meniu Search
x

Video "M-am împrumutat ca să-mi plătesc motorina". Medicii din centrele de permanenţă din Braşov, neplătiţi de 3 luni şi nevoiţi să aducă bani de acasă

În județul Brașov, sistemul centrelor de permanență este în pragul colapsului. Medicii sunt neplătiți de trei luni și au ajuns să aducă bani de acasă, pentru a ține deschise centrele în care se duce, noaptea sau în weekend, oricine are o problemă medicală și nu vrea să aglomereze unitatea de primire a urgențelor.  

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 19.01.2024, 09:24

Vezi și

Medicul Ana Șestacova coordonează centrul de permanență din comuna Feldioara, județul Brașov. Este medic de familie de 10 ani și totuși învață, zi de zi, ce înseamnă umilința pentru cei care tratează oameni și salvează vieți fără bani.

Medicii sunt nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a ţine centrele funcţionale

Dr. Ana Șestacova, coordonator centru: Eu cred că pentru oricine ar fi umilitor să nu fi plătit de trei luni de zile, nu? Păi acasă avem familii, cum să nu fie umilitoare? Foarte umilitoare. După ce că muncim la un preț foarte mic, se mai și întâmplă să nu primim banii. Și nu o lună, două, ci chiar trei luni.

În județul Brașov funcționează, în prezent, zece centre de permanență. Sunt deschise de luni până vineri, între orele 15 și 8, iar în weekend au program non stop. Deconturile pentru funcționarea lor au rămas la nivelul din 2018. De multe ori, medicii sunt nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a le ține funcționale.

Pe acelaşi subiect

Unii nu şi-au mai primit salariul din luna septembrie

Dr. Traian Ilea, medic: Ultimul salariu pe care l-am primit a fost în luna septembrie. Au fost luni, decembrie, când a trebuit să mă împrumut, ca să pot să-mi plătesc motorina, până la centrul de permanență. 

Dr. Ana Șestacova, coordonator centru: Sunt medici și asistente care trăiesc efectiv din acești bani. Deci nu au loc de muncă. Ei lucrează și prestează servicii doar pentru aceste centre de permanență, or și ei au copii, au familii, au dări de plătit.

Centrele de permanență sunt locul în care caută leac pacienții cu urgențe medicale minore. Practic, linia a doua de asistență medicală, după camera de gardă.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Clinic Județean Brașov este cea mai mare de acest gen, din zonă. În luna decembrie, aici au fost aproape 6.700 de prezentări, cu 16% mai multe decât luna anterioară.

Banii ar fi trebuit plătiți de Casa Asigurărilor de Sănătate

 Ancuța Daisa, director CASJ Brașov: De ce nu sunt plătiți de trei luni medicii? Pentru că nu ne-au fost alocate fonduri de la Ministerul Sănătății, pentru plata acestor servicii.

Un singur medic are de recuperat, pentru cele trei luni de gărzi în centrele de pernanență din județul Brașov, între 5.000 şi 8.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "M-am împrumutat ca să-mi plătesc motorina". Medicii din centrele de permanenţă din Braşov, neplătiţi de 3 luni şi nevoiţi să aducă bani de acasă