Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Manifestație la sediul DIICOT. La doi ani de la protestul din 10 august, judecătorii decid dacă redeschid ancheta

Câteva persoane protestează, luni dimineață, la sediul DIICOT din Capitală, la doi ani de la reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018, când mii de oameni au fost alungați din fața Guvernului cu tunuri cu apa și gaze lacrimogene.

de Ana Maria Ghiarasim

la 10.08.2020 , 11:16

Au trecut doi ani de la protestul din 10 august Au trecut doi ani de la protestul din 10 august - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie, când procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei scoși de sub urmărire penală. 
  • În urmă cu câteva zile, DIICOT a anunţat redeschiderea dosarului „10 August”.

La ora 18.00 este programat sa înceapă și un marș în jurul cladirii Guvernului.

Astăzi, Curtea de Apel Bucureşti dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”, după ce anterior a fost amânată o astfel de decizie.

Dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie când procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei scoși de sub urmărire penală. 

Articolul continuă după reclamă

Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv, scrie Mediafax.

Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”, spuneau aceștia.

Cu toate acestea, DIICOT a anunţat, în 4 august, redeschiderea dosarului „10 August”, astfel că foştii şefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmăriţi penal.

Astfel, șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus, în 4 august, admiterea plângerilor formulate de către petenţi împotriva ordonanţei din data de 26 iunie emisă în dosarul „10 August” şi infirmă, în parte, ordonanţa.

„Infirmarea în parte a Ordonanţei din data de 26.06.2020 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispoziţiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Cazan Laurenţiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonel Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu (...), participaţie improprie la purtare abuzivă (...), participaţie improprie la fals intelectual (...), participaţie improprie la uz de fals (...), complicitate la abuz în serviciu (...) şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, potrivit DIICOT.

De asemenea, infirmarea ordonanţei s-a dispus şi cu privire la dispoziţiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, respectiv cu privire la clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât şi cu privire la dispoziţiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Prin ordonanţa şefei DIICOT s-a dispus, marţi, redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de către maiorul Laurenţiu Valentin Cazan, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş şi colonelul Ionu-Cătălin Sindile a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Aceştia sunt urmăriţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, şi uz de fals.

Soluţia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

Citește și:
Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » Manifestație la sediul DIICOT. La doi ani de la protestul din 10 august, judecătorii decid dacă redeschid ancheta