Marcel Ciolacu confirmă că tezaurul dacic a fost scos ilegal din ţară pentru expoziţia din Olanda, fără nicio Hotărâre de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu confirmă că nu a existat o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea obiectelor dacice parte ale Tezaurului României, din ţară, pentru expoziţia din Olanda. El a declarat că este adevărat că nu a existat această Hotărâre şi a adăugat că vom afla toate detaliile.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de ce nu a existat o Hotărâre de Guvern pentru mutarea Tezaurului în Olanda, în condiţiile în care pentru celelalte expoziţii, de la Roma sau din Lisabona, au existat astfel de HG-uri, relatează news.ro.
”Este adevărat. Vom afla toate detaliile”, a răspuns premierul, după participarea la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Premierul dă asigurări că aurul dacic se va întoarce în România
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat duminică organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului şi că trimite Corpul de Control la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentaţia privind expoziţia de obiecte dacice de la Muzeul Drents din Olanda, de unde sâmbătă au fost furate Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur.
- Un bărbat care purta, la vedere, o sabie şi un cuţit, prins de jandarmi în zona Piaţa Victoriei
- Tânără de 28 de ani, la spital după ce maşina în care se afla a fost lovită de tren, în Dăgâţa
- Spital nou în nordul Capitalei: Va avea trei corpuri, aproape 500 de paturi, dar şi un heliport şi va costa două...
- Timişorenii, terorizaţi de un sunet misterios, care se aude la fiecare 7 minute, timp de 7 secunde
- Angajata SRI păcălită de un "medic american" a cedat rapid. I-a trimis încă din prima lună bani pentru "copil...
”Tezaurul se va întoarce în România şi toate autorităţile statului lucrează la asta”, a dat asigurări premierul.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu furtul pieselor dacice de la Muzeul Drents din Olanda, că se comunică permanent între Poliţia Română şi cea din Olanda, se cooperează încă de la primele ore după comiterea infracţiunii.
Atât poliţia olandeză, cât şi cea română nu exclud posibilitatea ca în spatele jafului să se afle infractori străini şi că a fost un jaf foarte bine ţintit, având ca ţintă principală coiful de aur. Aceştia ar putea fi români, dar este menţionat şi renumitul clan Remmo din Germania, un clan de origine libanezo-kurdă, care a mai comis jafuri spectaculoase de artă în Germania în mai multe rânduri în ultimii ani. O echipă formată din 20 până la 35 de ofiţeri de poliţie lucrează la acest jaf care a devenit ştire mondială.
Cât valorează artefactele
Aflată, prin urmare, sub o mare presiune internaţională, poliţia olandeză îi vânează pe hoţii care au sustras sâmbătă dimineaţă comorile de artă din aur extrem de valoroase din România de la Muzeul Drents din Assen. Piesa de rezistenţă a tezaurului era faimosul coif de aur de la Coţofeneşti, confecţionat dintr-un kilogram de aur pur. Spargerea s-a făcut printr-o explozie violentă, sâmbătă dimineaţa, la patru fără un sfert. Acţiunea nu a durat decât trei minute şi au fost trei autori, care au spart vitrinele şi au luat coiful şi cele trei preţioase brăţări de aur. S-a întâmplat chiar în ultimul weekend al expoziţiei, care a fost prezentată de la începutul lunii iulie, scrie De Telegraaf.
Potrivit aceloraşi documente, coiful furat valorează 4,3 milioane de euro, iar brăţările au o valoare de o jumătate de milion de euro fiecare. Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape şase milioane de euro.
Întreaga colecţie de obiecte dacice din aur şi argint (circa 650 de obiecte) împrumutate muzeului din Assen erau asigurate cu peste 30 de milioane de euro, a declarat directorul Muzeului Naţional de Istorie din România.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰