Video Marcel Ciolacu, criticat după ce a spus că "Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi". Reacţia lui Nicolae Ciucă, buzoian prin adopţie
"Buzăul nu e în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi". Cu această declaraţie, premierul Marcel Ciolacu a reuşit să enerveze un sfert de Românie. Rivalii politici au speculat gafa, iar o asociaţie civică i-a cerut să-şi dea demisia. Istoricii spun că premierul a dat glas unei dispute vechi, prilej de bancuri şi tachinări: este sau nu este Buzăul în Moldova? Şeful PSD şi-a cerut scuze si spune că totul a fost o glumă. USR Iaşi a depus plângere împotriva premierului la Conbsiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Asta e. A venit bănăţeanul Grindeanu sa facă autostrada în Moldova. Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi.
Cuvintele lui Marcel Ciolacu au lezat grav mândria moldovenilor. O asociaţie civică din Iaşi a cerut demisia premierului. "Cu asemenea afirmații iresponsabile, Marcel Ciolacu nu mai poate ocupa funcția de prim-ministru al României" - a reacţionat Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.
Dorin Dobrincu, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: Domnul Ciolacu cel mai probabil chiar aşa gândeşte. Adică nu cred că este o simplă scăpare. A interiorizat o anumită percepţie asupra Moldovei. Adică există un stigmat să fii din Moldova, să fii moldovean şi el a vrut să ia distanţă de asta.
Premierul şi-a cerut scuze într-o postare pe Facebook pentru sensibilităţile de buzoian, aflat la graniţa celor două regiuni istorice. "Înainte de orice sunt român. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit, îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit" - a reacţionat şeful PSD. În comentariile la postare, oamenii îl acuză că a întors-o... ca la Buzău.
Dispută veche de la Mica Unire încoace
Istoricii contactaţi de Observator au tranşat o dispută veche de la Mica Unire încoace: spun că judeţul Buzău nu a fost niciodată parte din Moldova.
Ernest Oberlander Târnoveanu, director Muzeul Național de Istorie a României: Frontiera tradiţională, medievală dintre Moldova şi Ţara Românească s-a stabilizat la mijlocul secolului al XV-lea în zona Focşanilor. Exista un Focşani moldovenesc şi un Focşani muntenesc, între ele era un pârâu care reprezenta chiar frontiera.
Liderul PNL a reacţionat după declaraţia premierulu
Liderul PNL, buzoian prin adopţie, a reacţionat după declaraţia premierului.
Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Buzăul este în România. Ştim cu toţii unde este Buzăul. M-am simţit român şi la Focsani, şi la Suceava, şi la Buzău, şi la mine la Plenita.
Nicolae Ciucă a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău. Acolo s-ar fi împrietenit cu Marcel Ciolacu, la acea vreme viceprimar în municipiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰