Mark Zuckerberg intervine în scandalul Facebook - Cambridge Analytica și anunță 3 schimbări majore la platforma de socializare
Mark Zuckerberg a intervenit în această seară, în ceea ce pare a fi un scandal monstru pentru Facebook.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Mark Zuckerberg a intervenit în această seară, în ceea ce pare a fi un scandal monstru pentru Facebook și a făcut o postare pe platforma de socializare.
Zuckerberg a precizat că și-a făcut propria investigație despre ce s-a întâmplat în cazul firmei Cambridge Analytica și a datelor personale pe care aceasta le-a obținut despre utilizatorii Facebook.
Mark Zuckerberg a făcut o actualizare în această seară, despre situația cazului Cambridge Analytica, inclusiv pașii pe care i-a luat deja pentru a rezolva această problemă.
Prima problemă, Aleksandr Kogan
În 2013, un cercetător al Universității din Cambridge, numit Aleksandr Kogan, a creat o aplicație pentru un test de personalitate. A fost instalată de aproximativ 300.000 de persoane, care și-au împărtășit datele cu dezvoltatorul, precum și unele date ale prietenilor lor. Având în vedere modul în care platforma funcționa la acea vreme, acest lucru înseamna că Kogan avea posibilitatea de a accesa datele personale a zeci de milioane de utilizatori.
"În 2014, pentru a preveni aplicațiile abuzive, am anunțat că schimbăm întreaga platformă pentru a limita dramatic accesul la aplicațiile de date. Cel mai important, aplicații precum ale lui Kogan nu mai pot solicita date despre prietenii unei persoane decât dacă prietenii lor au autorizat de asemenea aplicația. În plus, am solicitat dezvoltatorilor să obțină mai întâi aprobarea de la noi, înainte ca aceștia să poată solicita orice date sensibile de la persoane. Aceste acțiuni ar împiedicat orice aplicație precum cea a lui Kogan să acceseze un volum atât de mare de date", a precizat Mark Zuckerberg.
A doua problemă, Cambridge Analytica
În 2015, jurnaliștii de la The Guardian au dezvăluit că Kogan a împărtășit datele personale ale utilizatorilor din aplicația sa cu Cambridge Analytica. Era împotriva politicii Facebook ca dezvoltatorii să facă schimb de date fără consimțământul oamenilor, așa că Facebook a interzis imediat accesul lui Kogan la platformă și a cerut oficial ca Kogan și Cambridge Analytica să certifice în mod oficial că au șters toate datele achiziționate necorespunzător. Aceștia au furnizat aceste certificări.
Cambridge Analytica l-a păcălit pe Mark Zuckerberg
"Săptămâna trecută am aflat de la The Guardian, The New York Times și Channel 4 despre Cambridge Analytica că nu ar fi șters datele așa cum au certificat. Le-am interzis imediat să utilizeze oricare dintre serviciile noastre. În replică, cei de la Cambridge Analytica afirmă că au șters datele și au fost de acord cu un audit pe care să-l facă o firmă angajată de noi. De asemenea, lucrăm cu autoritățile de reglementare în domeniu, care investighează ce sa întâmplat", a declarat Zuckerberg.
Trei măsuri drastice anunțate de Mark Zuckerberg.
1. Toate aplicațiile care strâng date for fi verificate în amănunt
"În primul rând, vom investiga toate aplicațiile care au avut acces la cantități mari de informații și vom efectua un audit complet al oricărei aplicații cu activitate suspectă. Vom interzice orice dezvoltator din platforma noastră care nu este de acord cu un audit amănunțit. Și dacă descoperim că dezvoltatorii au abuzat de informațiile identificabile personal, le vom interzice și le vom spune tuturor celor afectați de aceste aplicații. Asta include și oameni ale căror date Kogan au fost folosite în mod greșit", precizează Zuckerberg.
2. Restrângerea aceesului la date personale pentru dezvoltatori
"În al doilea rând, vom restrânge accesul la date pentru dezvoltatori, pentru a preveni și alte tipuri de abuzuri. De exemplu, vom elimina accesul dezvoltatorilor la datele dvs. dacă nu ați folosit aplicația lor în 3 luni. Vom reduce datele pe care le oferiți unei aplicații când vă conectați - numai numele dvs., fotografia de profil și adresa dvs. de e-mail. Vom cere dezvoltatorilor să obțină nu numai aprobarea, ci și să semneze un contract pentru a cere oricui să acceseze postările sau alte date private. Și vom avea mai multe modificări pentru a le împărtăși în următoarele câteva zile", spune Zuckerberg.
3. Fluxul de știri modificat - instrument pentru aplicații
"În al treilea rând, dorim să vă asigurați că înțelegeți la ce aplicații ați permis accesul la datele dvs. În luna următoare, fiecare utilizator va avea la dispoziție un instrument în partea de sus a fluxului de știri cu aplicațiile pe care le-ați utilizat și o modalitate ușoară de a revoca permisiunile acestor aplicații pentru datele dvs. Avem deja posibilitatea pentru a face acest lucru în setările dvs. de confidențialitate și acum vom pune acest instrument în partea de sus a fluxului dvs. de știri pentru a vă asigura că toată lumea îl vede", a declarat Zuckerberg.
Mark Zuckerberg își încheie postarea precizând că, deși această problemă specifică pe nume Cambridge Analytica nu ar trebui să se repete în ziua de azi, în privința aplicațiilor noi, aceast lucru nu schimbă cu nimic ceea ce s-a întâmplat în trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰