Video Mărturia unui tânăr, fost dependent de droguri: "Te face o legumă, un cadavru umblător"
Avertisment pentru părinţi şi elevi! Odată cu reluare cursurilor, dealerii de drogurii vor da din nou târcoale şcolilor. Specialiştii spun că adolescenţii sunt de multe ori pradă uşoară pentru traficanţi. Aceştia conving uneori chiar copii de 10-12 ani să se drogheze. Pornesc de cele mai multe ori de la canabis, dar până sunt majori ajung dependenţi de narcotice de mare risc. De aici, sunt cu un picior în groapă, după cum au povestit doi consumatori, în exclusivitate pentru Observator.
Raul: Exact ca un bolnav de cancer: cum îşi ia el morfina aşa trebuia să-mi iau eu heroina în fiecare dimineaţă. Când consumi îţi revii. E ca un praf magic.
O să-i spunem Raul. Are 28 de ani şi este dependent de droguri. A început să consume heroină la 16 ani din curiozitate şi din cauza anturajului. Curiozitatea s-a transformat repede în dependenţă sub toate formele ei: la ţigară, la folie şi injectabilă.
A furat 150 de milioane de lei vechi, a plecat la mare şi a cheltuit totul pe droguri
Raul: Am slăbit, a început să-mi cadă dantura. Furam, făceam găinării ca să pot să-mi iau doza de zi cu zi. Dacă aveam bani, 500 de lei într-o zi, 450 de lei se duceau pe droguri.
- Poliţist bucureştean, prins drogat chiar înainte să intre la muncă. Agentul a fost retras din serviciu
- ''Am un fiu, te rog!'' Ultimele cuvinte ale unui tătic care își proteja copilul, înainte ca un necunoscut să-l...
- Peste 200 de plante de cannabis, ridicate de procurorii DIICOT după percheziții de amploare în Prahova, Mehedinți...
A început să consume şi etnobotanice şi a ajuns la un pas de moarte.
Raul: Mă panicam, aveam impresia că mă urmăreşte cineva. Te face o legumă, un cadavru umblător şi mori. Am ajuns de la 80 de kg la 50 de kg.
Raul era aproape de majorat când a devenit cu adevărat dependent. În ultimii ani însă, narcoticele ajung chiar la copii de 10-12 ani, spun reprezentanţii asociaţiilor care luptă împotriva drogurilor.
Ultimul raport arată că peste 30.000 de elevi cu vârsta de 13 ani sau mai mică au experimentat consumul de substanţe halucinogene, inclusiv de cocaină. Sorin a trecut prin acelaşi coşmar. S-a apucat de droguri în adolescenţă ca să nu fie exclus din grupul de prieteni.
Sorin: Cannabis, amfetamină, cocaină.
A devenit dependent, şi-a pierdut familia, a făcut şi închisoare, iar acum încearcă să-şi regăsească drumul.
Sorin: Nu dormeam nopţile. Ca nişte oameni bolnavi de cancer, nişte dureri foarte mari. Mi-au dat o senzaţie. Că nu eram eu, că mi se dezlipea corpul.
Raul: Drogurile se vând aşa.mai peste tot. Nu era foarte foarte greu să-ţi procuri marfă.
S-a oprit atunci când mama lui a pus piciorul în prag. După ce a furat 15.000 de lei şi a fugit la mare unde şi-a cumpărat mai multe doze, femeia i-a spus că are de ales: ori merge la spital, ori îl va izgoni de acasă. Acum ia metadonă - un drog prescris pentru dependenţa de narcotice. Singurul mod în care îşi poate controla viciul.
Tinerii pot face rost uşor de substanţe interzise, spun foştii consumatori. Mulţi dintre traficanţi îşi fac veacul chiar în apropierea şcolilor şi liceelor.
Raul: Drogurile se vând aşa, mai peste tot. Nu era foarte foarte greu să-ţi procuri marfă.
Potrivit ultimelor date strânse de Agenţia Naţională Antidrog canabisul rămâne pe primul loc la consumul în România. Urmează substanţele psihoactive, etnobotanicele şi pe locul 3 heroina. Peste 10.000 de persoane sunt cunoscute în Capitală că se injectează. Iar dependenţa a dus de multe ori şi la deces. 58 de consumatori au murit într-un singur an.
Etnobotanicele sunt cele mai periculoase, spun medicii. Şi asta pentru că sunt combinaţii de substanţe chimice şi sunt şi cele mai ieftine de pe piaţă.
BCCO, ofiter antidrog: Preţul unui astfel de pliculeţ pleacă de la 10-15 lei. Canabisul - un gram e 50 de lei şi la fel şi doza de heroină se vinde tot cu 50 de lei. Foarte mulţi consumatori de heroină, având preţul mai scăzut, au migrat de la heroină la aceste substanţe.
Pentru a combate scăderea vârstei la care tinerii încearcă droguri de mare risc, ofiţerii antidrog au programe de informare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, dar şi pentru părinţii acestora. Cei care au ajuns deja la dependenţă pot găsi centre de consiliere şi tratament în fiecare judeţ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰