Antena Meniu Search
x

După ce a învins moartea, medicul Alida Moise e din nou în prima linie, în lupta cu coronavirusul (Video)

"Trăind în apropierea morţii, ajungi să preţuieşti fiecare clipă!", este mărturia fostei şefe a Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Dimitrie Gerota, primul focar de coronavirus al României.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 19.05.2020, 20:00

Vezi și
  • Alida Moise a devenit manager al Spitalului Gerota.
  • S-ar fi infectat din cauza unui pacient, fost ofițer MAI

După ce a învins moartea, medicul Alida Moise şi-a deschis sufletul, într-un interviu emoţionant, pentru Observator. 

Echipa noastră a intrat pentru prima dată în spitalul tranformat de fostul ofiţer MAI în focar.

În primul spital-focar din România, ne-a primit medicul Alida Moise. După săptămâni la rând în care viaţa i-a atârnat de un fir de aţă, cea care a fost şefa Secţiei de Terapie Intensivă s-a întors să salveze vieţi. Acum, din funcţia de manager al Spitalului Gerota. 

Lupta cruntă pe care a dus-o încă din momentul în care a aflat că este infectată cu noul coronavirus a marcat-o profund. Dar a şi întărit-o.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Trăind atât de mult în apropierea morţii, ajungi să pui mai mare preţ pe clipă şi trăieşti fiecare clipă. La orice boală, în general, durerea fizică este umilitoare şi este greu de suportat. Mie mi-a fost greu să suport singurătatea. E o boală în care eşti izolat de cei dragi, cei apropiaţi nu îţi sunt aproape. Deci pe lângă suferinţa bolii care este cumplită, nu ai aer, este foarte greu de suportat. Dar la asta se adaugă şi singurătatea care e la fel de cumplită ca şi suferinţa în sine.

O suferinţă prin care au trecut zeci de cadre medicale de la Gerota. Medici şi asistente au devenit, la rândul lor, pacienţi.

Alida Moise, manager Spital Gerota: A fost dificil pentru că a fost începutul. Noi, aici, în terapie, când totul s-a declanşat am avut pacienţi, pacienţi de terapie pe ventilator, am rămas şi i-am îngrijit. Au fost colegi care au fost contacţi cu acel pacient în perioada în care nu s-a ştiut că are afecţiunea pe care o are.

Aşa a izbucnit focarul. Nelu Lupu, fostul ofiţer al Ministerul de Interne, a făcut victime în lanţ, după ce le-a ascuns medicilor faptul că s-a întors recent din Israel. Alida Moise a fost printre cele mai dificile cazuri. Dar a învins inamicul invizibil. Cu o modestie rară, eroina de la Gerota i-a transmis un mesaj fostului poliţist.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Să aibă mai multă încredere în personalul medical şi să coopereze şi să coopereze pentru binele dânsului, binele nostru şi pentru binele societăţii ca să nu se mai repete dramele acestea. Probabil că lipsa de încredere, o fisură cu colegii care au gestionat atunci, a dus la această situaţie.

O situaţie la limita unei tragedii. În doar câteva zile, Alida Moise a ajuns la Insitutul Matei Balş, intubată şi ventilată mecanic. Dar nu a renunţat nicio clipă la luptă. Totuşi, un zvon fals al morţii fostei şefe ATI a provocat traume adânci în familia ei.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Cel mai greu le-a fost copiilor. Soțul sunase către cei din Ministerul de Interne, întrebând ce se întâmplă cu mine. A fost foarte greu. Nu a reuşit să contacteze spitalul sau cei de la spital nu au reuşit să-l contacteze. Starea mea era una critică, dar din fericire eram în viaţă. A fost un moment neplăcut, dar l-am depăşit. Anesteziştii sunt, în general, optimişti. Sperăm că ne-am vindecat în perioada asta de recuperare. A fost recuperarea mea fizică, dar a fost şi recuperarea emoţională a întregii mele familii.

Alături i-au fost şi pacienţii şi colegii. O echipă unită care, acum, o ia de la capăt.

Carmen Bălescu, şef ATI Gerota: Noi care suntem medici am înţeles toate etapele şi am fost extrem de îngrijoraţi ca să nu spun deprimaţi şi alarmaţi în acelaşi timp. Tot timpul i-am dorit ca destinul şi divinitatea să fie alături de dumeaei şi să revină. Prima oară când a revenit, cred că am plâns. Amândouă am plâns când am vorbit prima dată la telefon. Dintre colegi este prima care m-a şi vizitat, prima pe care am văzut-o.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Foarte mulţi pacienţi m-au însoţit în acea perioadă cu rugăciunile lor şi probabil toate astea au contat undeva acolo sus şi am reuşit să depăşesc momentul şi să mă întorc.

Şi s-a întors, cu încredere şi speranţă. Primul pas a fost să stabilească un circuit clar prin care trebuie să treacă toţi cei care intră în spital.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Sunt vie, sunt alături de colegii mei, alături de familie, sunt în mare parte recuperată. Am trăit o experienţă unică, pentru care nu am fost nici pregătiţi, nici instruiţi înainte. A fost o perioadă dificilă pentru toţi.

Alida Moise este acum mai puternică şi mai ambiţioasă. Din lupta cu noul coronavirus, a învăţat poate una dintre cele mai importante lecţii de viaţă: să nu renunţi. Iar acum o dă mai departe.

Alida Moise, manager Spital Gerota: Niciodată nu m-am gândit că e posibil să nu mă mai întorc. Nici unul dintre colegii mei nu au avut asemenea sentimente. Rămânem ceea ce suntem: medici. Suntem nişte lucrători, până la urmă, care salvează vieţi. Dar asta e partea frumoasă a meseriei noastre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » După ce a învins moartea, medicul Alida Moise e din nou în prima linie, în lupta cu coronavirusul (Video)