Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Meseria de barman, în forma ei cea mai spectaculoasă. Luca Valentin este triplu campion mondial: pentru el, să prepari cocktailuri e o artă

În orice club sau restaurant, există două lumi. Ceea ce se întâmplă în faţa barului, şi ceea ce se întâmplă în spatele lui. Puţini ştiu ce presupune munca de barman. În lume, se numesc "flair bartdeners", adică oamenii care fac din preparea oricărei băuturi un adevărat spectacol. Cu jonglerii studiate şi exersate luni sau poate chiar ani întregi. România are un triplu campion mondial la acest capitol. Anul acesta, a fost jurat într-o competiţie cu multe arome şi culori.

de Andra Costea

la 23.08.2024 , 17:57

În aplauzele a zeci de spectatori, barmanii au demonstrat că prepararea băuturilor poate fi artă. "Cred că e foarte greu pentru că trebuie să nu cadă, să facă multe coregrafii", spune Bella Santiago, artistă.

"Am venit să vedem concurs de bartending, de flair bartending. Arta de a pregăti cocktailuri într-un mod spectaculos, să manipulezi obiecte, să arunci sticle şi la final bineînţeles să faci un super cocktail. Din 30 de barmani am ales cei mai buni", arată Luca Valentin, bar trainer.

Deşi pare doar o distracţie, în spatele jongleriilor sunt multe ore de muncă. "Sunt foarte fericită că aş putea fi în finală pentru că sunt singura femeie, deci încerc să dau ce am mai bun. Când am început exersam în fiecare zi 5-6 ore", explică Julianna Buda, bartender.

Vezi și

Arta de a face show în spatele barului

Pe acelaşi subiect

"Foarte multă repetiţie, există nişte săli speciale de repetiţii, de antrenamente unde te pregăteşti pe direcţia asta, trebuie să stai foarte multa acolo, să creezi mişcări noi, să fii creativ. Contează foarte mult să ai dificultate în mişcări, interacţiunea cu publicul, cât de mult zâmbeşti, cât de mult dai către public, deci contează fiecare lucru, fiecare secundă pe care o faci pe scenă", adaugă Luca Valentin, bar trainer.

Barmani din toată lumea s-au întrecut în finala campionatului mondial Flair Barting. Un român s-a clasat pe locul trei, după ce a învăţat meseria timp de cinci ani. "Cu asta mă diferenţiez, eu am mai multă creativitate, originalitate. A devenit stilul de viaţă, nu mă văd făcând altceva", spune Narcis Dulgheru, bartender.

Podiumul a fost însă cucerit de un italian. Premiile oferite în concurs însumează 11.000 de euro, iar în acest an s-a oferit şi un premiu special pentru singura fată din concurs, în valoare de 800 de euro. 

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Meseria de barman, în forma ei cea mai spectaculoasă. Luca Valentin este triplu campion mondial: pentru el, să prepari cocktailuri e o artă