Antena Meniu Search
x

Video Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă un venit stabil, însă tinerii se feresc de ea

"Caut un electrician bun", "am nevoie de un instalator urgent" sunt fraze pe care le auzim tot mai des poate le-am spus şi noi. Realitatea este că adevăraţii meseriaşi sunt din ce în ce mai greu de găsit. Cei vechi se retrag din activitate, iar cei tineri preferă alte meserii cum ar fi cea de influencer. Nici măcar târgurile organizate de liceele profesionale nu-i mai conving pe elevi, iar psihologii cred că de vină este şi mentalitatea conform căreia în astfel de şcoli nu prea se face şcoală. 

de Redactia Observator

la 23.05.2024 , 18:23

"Meseria este brăţară de aur" spune o zicală, dar tinerii nu sunt prea tentaţi de ea. Nici măcar atunci când elevii liceelor tehnologice le arată ce iese din mâinile lor.  

Tinerii ignoră anunţurile din ziare şi se îndreaptă spre site-urile de joburi

Cererea de pe piaţa muncii îi contrazice însă. Electricieni, instalatori, mecanici auto, frizeri sunt doar câteva dintre meseriile căutate de angajatori în ultimii ani. Pentru cei care le aleg, un avantaj este şi faptul că îşi pot practica meseria în oricare parte a lumii. 

Vezi și

Lută Bogdan Mihai: Dai anunţuri la ziar, dai pe site-uri de specialitate şi din păcate nu vin. Probabil că nu sunt interesaţi, probabil că sunt obişnuiţi să câştige un ban, nu le place ideea de service autorizat, nu ştiu. Probabil partea de online e mai atractivă, noi tot sperăm să apară. 

Pe acelaşi subiect

Cei care aleg un liceu sau o şcoală auto obţin permisul de conducere gratis

În plus, fiecare meserie vine cu bonusuri. Cei care se duc la un liceu sau o școală profesională auto, spre exemplu, obțin permis de conducere gratuit la terminarea studiilor. 

Ciprian Stan, profesor liceul Auto: La şcoala profesională avem două specializări: mecanici auto, avem două clase şi profil electric. Şi au posibilitatea să plece şi cu permis de conducere categoria B si C. 

Diana Bulai - psiholog: Învăţământul profesional oferă condiţii foarte bune de studiu şi spun aceste lucruri pentru a contracara mentalitatea care influenţează opţiunile copiilor, mentalitate care există la nivelul întregii societăţ, în general în familii, cum că aceste şcoli profesionale ar oferi o educaţie de calitate mai slabă, lucru care nu este adevărat. 

Un alt avantaj este că tinerii care termină licee profesionale se pot angaja imediat după terminarea studiilor. Şi chiar dacă faţă de alte ţări europene, România nu este printre fruntaşi, aproximativ 70% din absolvenţii de astfel de şcoli se angajează imediat după finalizarea studiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă un venit stabil, însă tinerii se feresc de ea