Schimbarea bruscă a vremii a venit cu vijelii puternice. Meteorologii au veşti rele pentru toată săptămâna
De la vremea de vară, cu temperaturi şi de 33 de grade în unele zone, am trecut brusc la ploi şi vijelii în aproape toată ţara. În câteva ore, meteorologii au emis avertizare de vreme severă, inclusiv un cod portocaliu.
De la vremea de vară, cu temperaturi şi de 33 de grade în unele zone, am trecut brusc la ploi şi vijelii în aproape toată ţara. În câteva ore, meteorologii au emis avertizare de vreme severă, inclusiv un cod portocaliu. Aversele şi grindina au făcut ravagii, în special în centrul ţării, iar temperaturile au scăzut sub normalul perioadei.
În două zile a plouat cât pentru o lună, în judeţul Argeş. După doar 30 de minute de ploi torenţiale, localitatea Ştefăneşti a fost înghiţită de ape. Drumul naţional şapte s-a transformat în râu, iar puhoaiele au intrat în curţile şi chiar în casele oamenilor.
Chiar şi apartamentele dintr-un bloc de patru etaje au fost inundate. Reţeaua de canalizare a refulat, iar localnicii spun că a fost prost construită.
Dacă oamenii dau vina pe canalizare, autorităţile au venit în teren cu alte explicaţii.
Primarul localităţii Ştefăneşti: "Acesta este rezultatul defrisarilor care s-au facut de-a lungul timpului. Vilele care sunt acolo, care au fost construite haotic, fara un proiect de pluviala
Un ciclon mediteranean poziţionat în Marea Neagra a adus furtunile violente. Faţă de săptămâna trecută, temperaturile au scăzut şi cu zece grade Celsius în aproape toată ţara. Şi vor rămâne aşa până aproape de finalul săptămânii.
Alina Şerban, meteorolog: "Pe fondul contactului acestor doua mase de aer cea rece din est si cea foarte calda din vest, vor aparea si in urmatoarele zile averse cu caracter torential, e posibil sa mai avem cantitati de apa de peste 20-30 de litri pe metrul patrat dar si caderi de grindina si intensificari ale vantului."
În estul ţării, ploile torenţiale, au fost deja însoţite de grindină. Agricultorii au ripostat cu aproape 100 de rachete, în încercarea de a-şi salva recoltele. În punctul de comandă Moldova Doi Vrancea, operatorii sunt în alertă.
Rachetele antigrindină lansate din Vrancea protejează peste 120 de mii de hectare de culturi agricole şi viticole.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰