Antena Meniu Search
x

Crenvuştii, bomba de la mic dejun. Mezeurile au devenit în ultimii 10 ani un mix de E-uri şi aditivi

În ultimii 10 ani, alimentele pe care le punem pe masă nu au devenit neapărat mai sănătoase. Iar crenvurştii sunt cel mai bun exemplu.

Vezi și

În ultimii 10 ani, alimentele pe care le punem pe masă nu au devenit neapărat mai sănătoase. Iar crenvurştii sunt cel mai bun exemplu. Un studiu realizat în perioada 2009 - 2017 arată că aceste mezeluri conţin mai multe E-uri şi de două ori mai mulţi aditivi.

Crenvurştii sunt printre cele mai cumpărate mezeluri de către Români, şi printre cele mai ieftine. Deşi compoziţia lor este stabilită de un regulament european, asta nu îi face neapărat sănătoşi. 

MATEI VAIDA, director al laboratorului de stat LAREX:

Există acest regulament 1129 pe 2011 al comisiei europene. Lista de e-uri permise se întinde pe 10-20 de pagini. Cărnuri de toate tipurile, proteine vegetale, proteină animală, organe, subproduse comestibile de abator, sare, deci este foarte, foarte permitiv.

În 2009, din lista de peste 400 de E-uri permise în alimentaţie, producătorii din România foloseau, în medie, doar 5 substanţe pentru prepararea crenvurştilor. Lor li se mai adugau, tot în medie, zece aditivi pe produs. Cum arată lucrurile după aproape 10 ani? 

SORIN MIERLEA, preşedinte al Asociaţiei de protecţie a consumatorilor Infocons:

Speram la o calitate, din punct de vedere al acestor produse, mult mai bună. Pe zona de E-uri, în 2017 am ajuns la 7, deci o creştere. Când discutăm de zona aceasta, a aditivilor, în 2017 am ajuns la 21, deci o dublare a aditivilor.  

Pe scurt, mâncăm mai prost. Iar legea o permite. 

MATEI VAIDA, director al laboratorului de stat LAREX:

El are voie apă 70%, substanţe grase, 26, clorură de sodiu 3%, proteina totală 10%, azot uşor 35%. Singurul mod în care noi putem să determinăm dacă un produs este conform sau neconform este să ne raportăm la acest tabel, la aceşti parametri.

SORIN MIERLEA, preşedinte al Asociaţiei de protecţie a consumatorilor Infocons:

Pe modelul autorităţilor din Germania, din Franţa, din Spania, să interzică numericul de E-uri, pentru că este aberant să găsim cu 7, cu 8, cu 11, cu 19, cu 16 E-uri. 

La ultimul control, inspectorii ANPC au prelevat probe de la aproximativ 300 de produse alimentare. Cel mai mare control făcut de instituţie arătă că doar 20% dintre aceste produse au fost neconforme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Crenvuştii, bomba de la mic dejun. Mezeurile au devenit în ultimii 10 ani un mix de E-uri şi aditivi