Antena Meniu Search
x

Video Mii de bolnavi cu COVID merg la spital degeaba și aglomerează sistemul sanitar. Centrele de evaluare, încă nefuncționale

În plin val cinci al pandemiei, România a înregistrat un record: aproape 20.000 de cazuri noi într-o singură zi. Sunt mai puține cele grave şi critice, dar asta nu înseamnă că presiunea pe sistemul medical este mai mică. Mii de bolnavi se duc la spital după ce află că sunt pozitivi, asta chiar dacă au simptome foarte uşoare. Totul pentru ca centrele de evaluare Covid, promise de Ministerul Sănătăţii, nu sunt funcţionale. 

de Redactia Observator

la 20.01.2022, 20:28

Vezi și

Pentru a face faţă numărului mare de cazuri din valul 5, mai marii din Sănătate au anunţat încă de acum câteva săptămâni deschiderea unor centre de evaluare covid, care ar trebui să evalueze cazurile uşoare. Doar că acestea nu sunt nici acum deschise. Aşa că presiunea rămâne tot pe spitale.

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Dacă ne referim la centrele de evaluare care nu sunt dependente de anumite spitale, e un ajutor mare pentru că ar scădea presiunea pe camerele de gardă.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Evaluarea va funcţiona ca o spitalizare de zi, adică de la ora 08.00 la ora 20.00.

Amalia Şerban, reprezentant Ministerul Sănătăţii: 140 de centre au finalizat contractarea cu casele de asigurări de sănătate şi vor începe foarte curând să funcţioneze, Până săptămâna viitoare, probabil că toate cele 230 de centre propuse spre organizare vor începe să funcţioneze.

Pe acelaşi subiect

Creşterea numărului de cazuri de COVID este resimţită şi de medicii de familie 

Eva Cristescu, medic de familie: Centrele acelea de evaluare sunt o idee foarte bună, majoritatea cazurilor nu au ce să caute nici la gardă şi nici la spital, se pot adresa liniştit acestor centre de evaluare.

Vlad Murărescu, medic infecţionist: Pacienţii care sunt de plecat acasă după ce-i evaluăm sunt într-o proporţie de peste 80%. Sunt unii pacienţi cărora le dăm medicamente antivirale, sunt unii pacienţi care au nevoie doar de consult clinic, alţi cărora le facem analize, investigaţii imagistice.

Numărul de cazuri a explodat în acest val cinci - Omicron

România a atins astăzi recordul pandemiei: peste 19.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Precedentul record fusese înregistrat în urmă cu trei luni, pe 19 octombrie, cu 18.863 de infectări. 

Vestea bună este însă că virusul nu mai e la fel de agresiv: în valul patru aveam 574 de decese într o zi, iar astăzi 43.

Şi la ATI erau mult mai mulţi pacienţi: 1800 în octombrie, aproape de patru ori mai mult decât astăzi, când sunt în jur de 550. Ceea ce se întâmplă în acest val 5 la noi confirmă pe deplin studiile : pacienţii cu Omicron au risc de spitalizare redus la jumătate faţă de Delta, iar riscul de deces e cu 90 la sută mai mic acum decât în precedentul val.

Şi numărul elevilor infectaţi a crescut, sunt 1.647 doar în Bucureşti. 736 de clase funcţionează online. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Mii de bolnavi cu COVID merg la spital degeaba și aglomerează sistemul sanitar. Centrele de evaluare, încă nefuncționale