Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță: După booster, protecția față de Omicron crește cu 60%

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid susține că, după administrarea dozei booster, protecția față de varianta Omicron a coronavirusului crește cu 60%. Valeriu Gheorghiță este încrezător că valul 5 va putea fi controlat, în ciuda numărului mare de cazuri zilnice.

de Redactia Observator

la 20.01.2022, 15:00

Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță: După booster, protecția față de Omicron crește cu 60% - Valeriu Gheorghiță / Hepta

Valeriu Gheorghiță a spus că se observă, în momentul de față, în baza datelor știintifice publicate, "o decuplare sau o dihotomie" în ceea ce privește eficiența vaccinurilor actuale pentru varianta Omicron în ceea cee privește protecția față de infecție, respectiv protecția față de spitalizări și față de decese.

"După o primă schemă de vaccinare, protecția față de infecție este limitată, este considerabil scăzută, însă se menține o protecție față de spitalizări și față de riscul de deces. Această protecție este în momentul de față considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster și practic, studiile publicate recent ne arată că protecția unei prime scheme de vaccinare față de infecție, inclusiv infecția asimptomatică, este de circa 30%, iar protecția, după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% față de riscul de spitalizare și față de deces", a spus medicul militar.

Protecția față de Omicron crește cu 60% după doza booster

Președintele CNCAV a precizat că, după administrarea dozei booster, protecția față de infecția cu varianta Omicron crește la 60%, iar față de formele severe care necesită spitalizare și deces crește la 90% în primele 2 luni de la administrare și are o tendință ușoară de scădere după 3 luni de la administrare, "ceea ce explică totuși o creștere substanțială a numărului de cazuri de infectări".

Pe acelaşi subiect

"În ciuda faptului că rămâne încă o rată mică de spitalizare și de decese, sunt 2 motive care sunt la acest moment definite și anume primul motiv ține de tipul de răspuns imun, chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce față de varianta omicron, răspunsul imun celular adică asigurat de celulele T și limfocitele B de memorie, se menține activ și el este foarte bine întărit după administrarea dozei de booster și asta ne oferă protecția față de formele grave. 

Și, de asemenea, un lucru important al al 2-lea motiv este cel legat de o patogenitate, adică de o agresivitate intrinsecă mai redusă a variantei omicron. Ca atare, aceste lucruri ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi", a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Bilanț coronavirus în România, 20 ianuarie. Record absolut al infectărilor

România a înregistrat joi, 20 ianuarie 2022, 19.105 de cazuri în ultimele 24 de ore, un nou record de la începutul pandemiei în țara noastră. De asemenea, au fost raportate 39 de decese.

Predecentul record al infectărilor Covid în România a fost de 18.863 de cazuri noi, pe 19 octombrie 2021. Tot atunci a fost înregistrat şi cel mai mare număr de decese: 574 în doar 24 de ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiță: După booster, protecția față de Omicron crește cu 60%