Antena Meniu Search
x

Un distrugător american a trecut prin strâmtoarea Taiwan, la o săptămână exercițiile navele ale Chinei în zonă

Distrugătorul american USS Milius a navigat duminică prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, a anunţat marina americană, la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în aceeaşi zonă, transmite AFP. Nava a efectuat "un tranzit de rutină prin regiune duminică, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol se aplică în conformitate cu dreptul internaţional", a transmis marina americană într-un comunicat, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 10:51

Distrugătorul american USS Milius
Un distrugător american a trecut prin strâmtoarea Taiwan, la câteva zile după exercițiile navele ale Chinei în zonă - Profimedia

"Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier", a adăugat comunicatul, potrivit căruia "armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite".

Beijingul a declarat luni că a supravegheat trecerea unei nave de război american prin strâmtoare, şi a acuzat Washingtonul că face "zgomot mediatic" în jurul prezenţei distrugătorului. Forţele chineze din zonă "menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei.

Apropierea dintre SUA și Taiwan nu este pe placul Chinei

China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi SUA, care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, furnizează insulei un sprijin militar substanţial. Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Pe acelaşi subiect

Săptămâna trecută, USS Milius a navigat în apropierea insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, revendicate de Beijing. Guvernul chinez a denunţat o "intruziune ilegală". Trecerea navei de război americane prin proximitatea Taiwanului intervine la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în jurul insulei.

Timp de trei zile, nave şi avioane militare chineze au simulat o "blocadă" a insulei, ca reacţie la întâlnirea avută în California de preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Exerciţiile s-au încheiat pe 10 aprilie, dar nave şi avioane militare chineze au continuat să circule în împrejurimile Taiwanului.

Luni, Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că a detectat patru nave şi 18 avioane chineze, dintre care patru au pătruns în zona de identificare de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta nu este identică cu spaţiul arian al insulei, incluzând o zonă mult mai mare, care se suprapune peste o parte a ADIZ a Chinei şi chiar o porţiune a continentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un distrugător american a trecut prin strâmtoarea Taiwan, la o săptămână exercițiile navele ale Chinei în zonă