Antena Meniu Search
x

Olguţa Vasilescu, dezvăluiri în premieră despre salariile şi pensiile românilor. Apar noi criterii de calcul. Cine pierde, cine câştigă (Video)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut dezvăluiri în premieră despre Legea Salarizării şi noua Lege a Pensiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut dezvăluiri în premieră despre Legea Salarizării şi noua Lege a Pensiilor.

"25% din programul de guvernare se aplica de către ministerul Muncii. De aceea, suntem şi atât de vizibili. De legea salarizării aveam nevoie de acum câţiva ani, însă nimeni nu a vrut să-şi asume pentru că se ştia că vor fi provocate nemulţumiri.

Noi am făcut o lege cadru, care presupune că toţi medicii, de exemplu, au acelaşi salariu de încadrare. Diferenţa se face din sporuri, pe locul de muncă.

La fel a trebuit să ţinem seama de echitatea sistemului de salarizare.

La această lege cadru vine în completare un regulament de sporuri, care apare la mai multe ministere. Vechea lege prevedea 30% anvelopa totală de sporuri. Asta nu înseamnă că toată lumea ia 30%. Unii iau mai mult, alţii deloc. 

Managerii sunt cei care stabilesc cuantumul sporurilor", a declarat ministrul Muncii la Antena3.

Angajaţii din România, mult peste 6 milioane

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că numărul angajaţilor din România este mult mai mare decât cel de peste şase milioane, pe care îl arată aplicaţia Revisal, întrucât în Registrul de evidenţă a salariaţilor nu sunt incluşi şi funcţionarii publici.

„Am văzut că prezentaţi ca fiind numărul real de persoane angajate, 6.300.000. Este mai mare. Noi luăm aceste cifre din Revisal, dar în Revisal nu sunt funcţionarii publici, nu sunt cei din Armată, Poliţie. Sunt foarte multe categorii care nu apar în Revisal, deci numărul de angajaţi din România este mai mare de 6.300.000.

Avem o problemă uriaşă în construcţii. Şomajul real calculat de noi, cu cifre exacte, este 3,9%. Este foarte mic. Şantierele sunt goale în construcţii: vin, stau o lună-două, se formează, se califică la locul de muncă şi pleacă în străinătate", a declarat ministrul Muncii în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire" de la Antena3.

Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că, deşi îşi doreşte ca românii să lucreze în ţara noastră, mulţi angajatori vor muncitori din afara Uniunii Europene.

„Trăim în România, vreau să vină românii în România, dar e o presiune foarte mare. Am dezvoltat tot felul de programe, inclusiv cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Avem o lege care spune că dacă vrei să iei un lucrător din afara UE, din Sri Lanka, trebuie să îi dai salariu mediu pe economie. La modă e acum Vietnam, Sri Lanka, asta cer patronii, muncitori de acolo. Eu le-am spus să le dea românilor salariul mediu", a completat ministrul.

Legea pensiilor este gata

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că noua lege a pensiilor este gata, în scurt timp urmând să fie prezentat actul normativ.

În martie, ministrul Muncii dezvăluia că noua lege a pensiilor va lua în calcul acordul global, "pentru că au fost pensionari care au avut la 13-lea salariu", dar şi alte drepturi care până acum nu le-au fost luate în calcul.

De asemenea, va fi făcută o diferenţiere între pensionarii care au un stagiu mai mic de 10 ani faţă de ceilalţi care au contribuit peste 10 ani.

Ministrul Muncii spunea atunci că noua legea nu va da peste cap sistemul de pensii pentru că nu sunt modificări spectaculoase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Olguţa Vasilescu, dezvăluiri în premieră despre salariile şi pensiile românilor. Apar noi criterii de calcul. Cine pierde, cine câştigă (Video)