Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătăţii, detalii despre procesul de vaccinare anticovid în România: "Avem o limitare a dozelor de vaccin"

Ne apropiem cu paşi repezi de a doua etapă de vaccinare, care e programată să înceapă pe 15 ianuarie. Până atunci, autorităţile vor să imunizeze cât mai mulţi medici şi asistente. Aşa se explică şi faptul că azi, la un centru de vaccinare din Capitală, s-a administrat serul personalului medical chiar fără programare. Şi tot săptămâna viitoare vor ajunge în România şi primele doze ale vaccinului Moderna, a spus ministrul Sănătăţii, în exclusivitate pentru Observator. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.01.2021, 22:56

Vezi și
  • România ar urma să înceapă, din 15 ianuarie, a doua etapă de vaccinare anticoronavirus.
  • România aşteaptă primele doze de vaccin anticoronavirus produs de compania Moderna.

Cinci zile ne mai despart de cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare. Vârstnicii, populaţia cu boli cronice şi lucrătorii din domeniile cheie sunt următorii pe listă. Adică peste cinci milioane de oameni. În această etapă va fi folosit şi vaccinul Moderna, nu doar cel al Pfizer.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: O cantitate mică va sosi zilele următoare şi o cantitate ceva mai mare va sosi de-a lungul trimestrului unu. Câte doze ne aşteptăm să vină la noi, în primă fază? Păi ceva mai multe decât au venit de la Pfizer, în primă fază. 10.000 au venit de la Pfizer în primă fază. Practic, nu vom putea dubla cantitatea care soseşte de la Pfizer, dar va fi o cantitate semnificativă care soseşte de la Moderna. 

Astfel vom avea două variante de imunizare, însă nu noi vom putea alege cu care să ne vaccinăm. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Nu ne alegem singuri vaccinul. Ţine de recomandarea medicului din centrele de vaccinare şi de disponibilitatea vaccinului de la Moderna. Trebuie să luăm în calcul faptul că numarul dozelor de la Moderna este semmnificativ mai mic. Profilul de siguranţă şi eficacitatea sunt similare! 

Conducerea companiei americane Moderna spune că, pe hârtie, 95% dintre cei care se vaccinează nu ar putea să se îmbolnăvească timp de circa doi ani. 

Stephane Bancel, CEO Moderna: Scenariul de coşmar descris de mass-media în primăvară potrivit căruia vaccinul va funcţiona doar o lună sau două cred că poate fi aruncat la gunoi.  Credem că imunizarea ar putea dura şi o perioadă de câţiva ani.

În teorie, etapa a doua de vaccinare presupune imunizarea a 150 de mii de români pe zi, însă acest lucru nu se va întâmpla, spune ministrul Sănătăţii. 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Problema principală pe care o avem în acest moment este exact limitarea aceasta a dozelor de vaccin pe care le avem în România. Vom putea cu siguranţă să vaccinăm atât cât avem doze. În momentul acesta deja sunt 100.000 de persoane vaccinate şi toate aceste 100.000 de persoane vaccinate vor primi un rapel peste 21 de zile de la data vaccinării. Deci jumătate din cantitate teoretic ar trebui pusă de-o parte.

Medicii din Sectorul 1 s-au putut vaccina duminică fără programare

Între timp, autorităţile grăbesc procesul de vaccinare a personalului din sistemul sanitar. 

În teorie, un centru de vaccinare este închis duminica, însă în practică are porţile deschise. Toate cadrele medicale din Sectorul 1 au putut să vină astăzi să se vaccineze, fără programare.

Anunţul a fost însă făcut în stil românesc, printr-o postare pe Facebook. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ministrul Sănătăţii, detalii despre procesul de vaccinare anticovid în România: "Avem o limitare a dozelor de vaccin"