Antena Meniu Search
x

Video Mirosul de portocală, un lux de sărbători. Preţul citricelor a crescut cu 20%. Cât a ajuns să coste un kilogram

Mirosul de portocală ar putea deveni aproape un lux de sărbători. Dacă în comunism, nu aveam de unde să le cumpărăm, acum nu mai avem cu ce. Fructele exotice se scumpesc în mai multe etape, iar preţurile deja au crescut cu 20 de procente. Un kilogram de portocale a ajuns să coste şi 10 lei.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.01.2022, 09:23

Vezi și

Crăciunul nu ar fi Crăciun fără miros de portocale. Fructele au devenit nelipsite din casele românilor, de sărbători.

Clientă: Trebuie să fie. Crăciunul e caracterizat de prezența portocalelor, la fel ca de prezența altor alimente. și atunci trebuie.

Reporter: Dacă nu cumpărați, parcă nu vin sărbătorile.

Clientă: Așa este. Înainte se cumpărau mai rar, comunismul. Şi acum se cumpără mai des. Cine are bani, bineînțeles.

Pe acelaşi subiect

Citește și: Care sunt alimentele acide. Lista completă și efectele lor asupra organismului

În ultimul an, prețul portocalelor a crescut cu 20%

În prag de sărbători, portocalele ne vor costa tot mai mult. În ultimul an, prețul citricelor a crescut cu 20 de procente. Şi va continua să tot crească, având în vedere că vin sărbătorile de iarnă, iar cererea va fi din ce în ce mai mare. În piețe, prețul unui kg de portocale a ajuns acum la 10 lei. În magazine, portocalele sunt ceva mai ieftine. Acolo preţurile pleacă de la 5 lei.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Discutăm despre creșterea prețului la transport și deprecierea cursului valutar. Oferta pe piață e mai mică decât cererea. și lucrul asta conduce la creșterea prețurilor.

Femeie: Sunt oameni care nu-și pot permite și probabil că fac eforturi majore să cumpere un kilogram de portocale sau un kg de banane.

Clientă: Trebuie să miroasă în casă puțin a coajă de portocală, a coajă de clementine. Sigur că da, vom lua. În loc de 8 bucăți, vom lua 2.

Clientă: Pentru un venit mediu, pt un om de rând poate însemna destul de mult 10 lei pt un kg de portocale.

În luna următoare, specialiştii din industria alimentară spun că preţul portocalelor va creşte cu încă 10 procente. Şi că, în 2022, ne aşteaptă noi scumpiri. Mai ales că Uniunea Europeană vrea să taxeze suplimentar produsele venite din import.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: UE vrea să ne ducă la importuri către statele membre, Italia, Spania și altele. Este o măsură care discriminează. Această taxa, odată introdusă, nu va face altceva decât să crească prețurile.

Vizate de scumpiri sunt fructele şi legumele sosite pe teritoriul Uniunii Europene din țările terțe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Mirosul de portocală, un lux de sărbători. Preţul citricelor a crescut cu 20%. Cât a ajuns să coste un kilogram