Misterul drogurilor aduse de mare pe plajele din România și Bulgaria. Explicațiile pescarilor

De Redactia Observator.
Publicat: 10.04.2019, 20:13.
Actualizat: 10.04.2019, 20:43

Cocaina din Marea Neagră a ajuns şi pe litoralul bulgăresc. Sute de pachete cu droguri au fost găsite la Şabla, nu departe de România. Coletele arată la fel ca cele pescuite la noi: sunt învelite în folie impermeabilă, sunt codate cu acelaşi inscripţii şi sunt "îmbrăcate" în veste de salvare.

Cocaina din Marea Neagră a ajuns şi pe litoralul bulgăresc. Sute de pachete cu droguri au fost găsite la Şabla, nu departe de România. Coletele arată la fel ca cele pescuite la noi: sunt învelite în folie impermeabilă, sunt codate cu acelaşi inscripţii şi sunt "îmbrăcate" în veste de salvare. Cel mai probabil fac parte din acelaşi transport eşuat pe mare. În timp ce oficialii nu ştiu să justifice cum s-au plimbat traficanţii nestingheriţi pe mare, pescarii au o explicaţie: nu era primul transport de droguri.

Un mănunchi de saci coloraţi a eşuat pe plaja din Shabla, în apropierea frontierei cu Vama Veche. În pachete erau... 170 kilograme de cocaină.

Autorităţile bulgare sunt în alertă de aproape o săptămână după captura accidentală de peste o tonă şi jumătate de droguri de pe litoralul nostru.

MLADEN MARINOV, Ministru de Interne al Bulgariei: Ca rezultat al monitorizării şi căutărilor din zona Shabla, în Marea Neagră, au fost găsite şase pachete cu cocaină, înfăşurate în materiale impermeabile, puse în veste de salvare, ca să nu se scufunde. Colegii de la patrulele de frontieră le au găsit lângă ţărm. Cel mai probabil, este un transport nelegal.

Pachetele care au fost găsite în Bulgaria au aceleaşi inscripţii cu cele găsite pe plajele româneşti. Sunt parte, cel mai probabil, a aceluiaşi transport eşuat de pe Marea Neagră.

În timp ce bulgarii oferă publicului detalii din anchetă, omologii români nu pot explica în ce condiţii a traversat nava cu încărcătura de sute milioane de euro apele noastre, fără ca cineva să intre la bănuieli.

Oamenii Deltei sunt convinşi că nu a fost primul transport de droguri din zonă. Cred chiar că traficanţii ar fi putut cumpăra şalupa de la români. Navigatorii cu experienţă merg pe varianta ca traficanţii să fi folosit bărci mici care nu trebuie înregistrate, dar pe care au montat motoare mari, care să suporte încărcătura.

"O barcă din asta costă undeva la 10.000 de Euro, ele au fost folosite nu o dată, ci de la început. Nu este prima barcă care transportă droguri. Acolo, unde s-a găsit barca răsturnată, era o gârlă, ei trebuiau să intre în Delta şi nu au nimerit intrarea", explică un localnic.

România are un sistem de supraveghere pe mare, cu echipamente ultraperformante, care ar fi trebuit să depisteze orice ambarcaţiune suspectă, dar traficanţii au navigat nestingheriţi, şi numai o furtună a dus la eşecul transportului.

(Reporter): Funcţiona sau nu SCOMAR?

(Comisar şef Sincron Adrian Popescu, Inspector General Poliţia de Frontieră): Doamnă...sistemul SCOMAR a funcţionat şi funcţionează din 2009, de când a fost instalat.

(Reporter): Inclusiv în noaptea respectivă?

(Adrian Popescu): Inclusiv în toate nopţile!

Şi Ministrul de Interne a cerut un răspuns la această întrebare. Cu atât mai mult cu cât barca eşuată la Tulcea a fost depistată de un cioban, nicidecum de poliţiştii de frontieră.

CARMEN DAN, Ministru de Interne: Vor fi verificate toate aspectele. Sper să fie gata zilele acestea.

Drogurile proveneau din America de Sud iar destinaţia finală era vestul Europei. Până acum au fost arestaţi doi sârbi, cel mai probabil cărăuşi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.