Antena Meniu Search
x

Video Moartea lui Ion Caramitru, o tragedie care a luat prin surprindere o țară întreagă. Ștefan Bănică: "A însemnat un simbol al omului inteligent, al actorului cultivat"

O veste a căzut ca un şoc peste România seara trecută: a murit Ion Caramitru. Pino, cum îi spuneau prietenii! Dispariţia sa i-a luat prin suprindere şi pe apropiaţi, mai ales că, la 79 de ani, actorul nu avea probleme grave de sănătate şi era implicat, ca de obicei, în zeci de proiecte în teatru şi film. Pentru noi toţi va rămâne Hamlet, profesorul Socrate din Liceenii, dar şi omul care ne-a adus vestea căderii comunismului în România.

de Redactia Observator

la 06.09.2021, 21:38

Vezi și

Aseară, în jurul orei 19, Ioan Caramitru s-a stins pe un pat de spital, la Elias. Vestea i-a şocat deopotrivă pe apropiaţi şi pe admiratori. Nimeni nu se aştepta la această ieşire rapidă şi fulgerătoare din scenă. În urmă cu o lună, actorul a plecat cu familia la casa de vacanţă din Moeciu. Acolo i s-a făcut rău. Devenise confuz, aşa că s-a întors de urgenţă în Bucureşti. De atunci a fost internat la spitalull Elias. Toţi colegii erau convinşi că va depăşi acest moment. 

Mircea Rusu, actor, director artistic TNB: A fost un om extrem de polivalen. Era un om uluitor, uluitor, aşa ceva nu cred că va apărea prea curând în plaja artistică şi chiar naţională.

Caramitru, un actor expert în rolul lui Hamlet

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai străluciți interpreți ai teatrului lui Shakespeare, fiind recunoscut printre cei mai buni zece actori din lume care l-au jucat pe Hamlet. A interpretat zeci de roluri din diferite registre și în filme, de la "Pădurea spânzuraţilor", la seria "Liceenii". 

Pe acelaşi subiect

Ştefan Bănică, actor: A însemnat un simbol al omului inteligent, al actorului cultivat. Pentru noi a fost un exemplu. M-a influenţat în multe lucruri: în poezie, în teatru... 

Şi Loredana Groza a povestit pentru Observator întâlnirea cu Caramitru pentru celebrul lor duet. 

Loredana Groza, artistă: A fost un moment pe care n-am cum să-l pot uita. A fost ceva mai presus de cuvinte, mai presus de măriri, mai presus de căderi, vorba cântecului. În momentul ăla ne-am întâlnit, pe scenă. A fost absolut magic.  

Ion Caramitru a condus în ultimii 16 ani Teatrul Naţional din Bucureşti 

Ana Ciontea, actriţă TNB: Când pleacă un actor, întotdeauna noi spunem că pleacă o lume cu el şi cred că pleacă acea parte a lumii noastre, a teatrului care a fost o lume a teatrului cu modele.

Marian Râlea, actor: Talentul lui a structurat generaţii de actori. Când l-am auzit recitând Luceafărul, am spus: da, acum am înţeles şi o să recitesc poezia lui Eminescu cu sufletul, cu gândul şi cu inteligenţa lui Ion Caramitru. 

Caramitru s-a luptat să aducă clădirea TNB la forma iniţială, să scape instituţia de faţada coreeană adăugată de comunişti. Astăzi teatrul e îmbrăcat în doliu. Spectatorii vin pentru a-i aduce flori şi ultimele aplauze. Pentru români, Caramitru rămâne simbolul Revoluţiei din '89. A fost cel care a vorbit în prima transmisiune în direct a Televiziunii Române după fuga lui Nicolae Ceauşescu. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

A rămas în memoria tuturor cu celebra sintagmă: "Mircea, fă-te că lucrezi!". Ion Caramitru a fost căsătorit timp de 45 de an cu actriţa Micaela Caracaş. Au împreună trei băieţi: Andrei, Matei şi Ştefan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Moartea lui Ion Caramitru, o tragedie care a luat prin surprindere o țară întreagă. Ștefan Bănică: "A însemnat un simbol al omului inteligent, al actorului cultivat"