Video "Moştenirea" lăsată în urmă de Mariana Nicolesco. Una dintre cele mai apreciate soprane ale României şi ale lumii, a decedat la 73 de ani
S-a stins din viaţă Mariana Nicolesco, una dintre cele mai apreciate soprane ale României şi ale lumii. Însă artista lasă în spate o moştenire însemnată. Roluri memorabile pe marile scene ale lumii, superlative din partea criticilor şi mii de tinere talente descoperite şi promovate.
Mariana Nicolesco a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 73 de ani. Era internată într-un spital din Bucureşti. Dispariţia sopranei care a adunat de-a lungul carierei aprecieri superlative precum: "Primadona absolută" sau "Diva divină" a îndurerat lumea artistică. "S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. (...) Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume!", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Mariana Nicolesco a devenit una dintre cele mai solicitate soprane ale lumii
Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, din Giurgiu, în 1948. A studiat vioara şi apoi canto şi s-a remarcat repede datorită vocii expresive şi a tehnicii desăvârşite. Acest lucru i-a asigurat o bursă de studiu la Roma, unde a câştigat multiple concursuri de canto. Faima internaţională a venit în 1978, când a interpretat rolul Violletei în Traviata, pe scena Operei Metropolitane, din New York. Avea să reia rolul de 200 de ori, după succesul răsunător de la premieră. Mariana Nicolesco a devenit apoi una dintre cele mai solicitate soprane ale lumii. A interpretat atât roluri în opere consacrate, cât şi piese muzicale noi. Este, de altfel, cântăreaţa cu cele mai multe premiere din istora faimosului teatru Scala din Milano. A fost o prezenţă constantă pe cele mai importante scene ale Europei, alături de dirijori consacraţi.
Printre admiratorii săi s-a numărat şi Papa Ioan Paul al doilea. La invitaţia sa expresă, soprana a început o serie de concerte la Vatican, unde a interpretat colinde şi piese religioase. În România a revenit abia în 1991, după căderea regimului comunist. Interesul publicului a fost uriaş. Zece mii de spectatori au participat la cele trei spectacole succesive de la Ateneu. Soprana a dotat şi orchestra cu instrumente noi şi şi-a început astfel misiunea de sprijinire a artiştilor români, pe care avea să o menţină pentru restul vieţii. A organizat, la Brăila, Concursul Internaţional de Canto "Haricleea Darclee", dedicat descoperii şi promovării tinerelor talente.
Mii de tineri cântăreţi au participat, de-a lungul anilor, la concursul de canto. Iar mulţi dintre ei au luat apoi lecţii private de la Mariana Nicolesco. Aceştia îşi amintesc acum cu drag de standardele pe care le impunea soprana. "Ai de ales între a admira Everestul de jos sau lumea de sus din vârful lui. (...) Când îți e greu să mai înaintezi, îți aduci aminte că sus e singurul loc în care ai voie să te oprești", şi-a amintit cântăreaţa Irina Baianţ de sfaturile sopranei. Mariana Nicolesco fost membră de onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa și Profesor onorific al mai multor Universități şi a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰