Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dosarul Colectiv. Motivarea judecătorilor: "Lăcomie, cinism şi lipsă de respect faţă de suferinţa victimelor"

Motivarea judecătorilor în cazul tragediei de la clubul Colectiv, în privinţa celor 115 ani de închisoare daţi celor consideraţi vinovaţi, este devastatoare. În document se precizează că atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezultă din necunoaşterea legilor, ci în lăcomie, iresponsabilitate, cinism, lipsa de respect faţă de victime şi chiar ignorarea completă a legii.

de Redactia Observator

la 04.03.2020 , 22:12

Raniti sunt urcati in ambulante in fata spitalului de urgenta Floreasca Motivarea judecătorilor în dosarul Colectiv - Ovidiu Micsik / Inquamphotos via Hepta
  • Judecătorii au emis motivarea în cazul pedepsei de 115 ani de închisoare date în dosarul Colectiv.

Motivarea judecătorilor în cazul tragediei de la clubul Colectiv, în privinţa celor 115 ani de închisoare daţi celor consideraţi vinovaţi, este devastatoare. În document se precizează că atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezultă din necunoaşterea legilor, ci în lăcomie, iresponsabilitate, cinism, lipsa de respect faţă de victime şi chiar ignorarea completă a legii.

Instanţa precizează că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, inculpaţii împiedicând aflarea adevărului, manifestând rea-credinţă şi punerea cu bună ştiinţă în pericol a vieţilor tuturor celor care s-au aflat în club.

Lăcomie, iresponsabilitate şi ingorarea legii

Articolul continuă după reclamă

"Atitudinea subiectiva a inculpatilor nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii. Inculpatii, desi unii sunt educati in conditiile unei societati in tranzitie, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, invocand pretinsa vinovatie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autoritati ale statului, dar si calitatea legii. Instanta retine ca tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activitati infractionale in lant, in raport cu un cadru legislativ care, chiar daca nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru orice cetatean cu o cultura medie", notează instanţa.

Inculpaţii au acţionat cu rea-credinţă, cinism şi lipsă de respect faţă de victime

In cazul unor inculpati, se arată în motivare, atitudinea de impiedicare a stabilirii adevarului denota cinism, rea-credinta si lipsa de respect fata de lege si suferintele uriase ale victimelor.

Expertiza a enumerat numai câteva dintre consecințe generate de încălcarea normelor.

-lipsa a minim 2 cai de evacuare a persoanelor impusa de normele aplicabile.

-lipsa desfuamării spațiului cu sisteme adecvate in caz de incendiu

-ventilare ineficienta gene rata de sistemul rudimentar utilizat si dispunerea neconforma a gurilor de admisie ‐ evacuare a aerului

‐lipsa condițiilor de planeitate, a marcajelor și indicatoarelor pentru căile de evacuare

-lipsa podestelor la ieșirea din container ‐ utilizare de materiale cu risc ridicat de aprindere, degajare de en ergie calorică si noxe

‐lipsa sistemelor de semnalizare si alarmare la incendiu implicit a iluminatului de siguranță

‐uși de evacuare neconforme din punct de vedere a calității suprafeței vitrate și a sistemelor de deschidere de tip bara anti-panică

În loc să urmeze indicaţiile experţilor, au hotărât că clubul arată mai bine aşa

Ofițerii au atenționat verbal pe administratorii să acopere unele deficiente, cum ar fi mutarea unui frigider, acoperirea unei gauri, achizitionarea unor extinctoare, iar inculpatii, in loc sa aplice legea in raport cu incalcarile grave in raport de legislatia in materie, au apreciat ca "spatiul clubului arata bine in comparatie cu alte cluburi".

Mai mult decât atât, rezoluția infracțională a doi inculpați, ofiteri-ISU, a fost confirmată în mod concludent și de corespondența purtată de aceştia cu patronii clubului, privind cinci angajaţi, pentru care urmau să întocmească fişe de instructaj în domeniul situațiilor de urgență şi primiseră copii după buletinele acestora, evident, fără ca acest instructaj să fie executat. Două dintre cele cinci persoane menţionate au decedat în incendiu.

"Parchetul sustine corect, ca este relevant momentul la care se poartă această corespondență și anume cu doar două zile înainte de producerea dezastrului din club, aspect ce denotă persistența infracțională a inculpatului ofiţer ISU, modul în care a înțeles, investită fiind cu exercițiul autorității în domeniul situațiilor de urgență, să nu respecte prevederile legale, mai mult, să acționeze contrar acestor prevederi și, deși conștientă asupra stării de pericol generate de lipsa autorizației securitate la incendiu, prin cunoașterea activităților ce se desfășurau în club cu bună știință, a pus în pericol viața, sănătatea, integritatea corporală a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta clubului". se arată în motivare.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele menţionate de judecători, în motivarea pedepsei de 115 ani de închisoare date în cazul dosarului Colectiv.

Condamnările decise în cazul Colectiv

- condamna pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa cea mai grea de 8 ani si 6 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Iofciu Aurelia la pedeapsa cea mai grea de 8 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamnă pe inculpata Ganea Luminiţa Larisa la pedeapsa de 7 ani inchisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp pe o durată de 4 ani după executarea pedepsei.

- condamnă pe inculpata Moţoc Sandra Ramona la pedeapsa de 3 ani inchisoare si pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

În baza art. 91  Cp suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a deciziei. Pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.

- condamna pe inculpatul Anastasescu George Alin la 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpatul Mincu Costin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpatul Gancea Paul-Cătălin la pedeapsa cea mai grea de 11 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpata Niţă Daniela Ioana la pedeapsa cea mai grea de 12 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpatul ZAHARIA VIOREL la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 8 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpatul Moise Marian la pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp.

- condamna pe inculpatul Niţă Cristian Mihai la o pedeapsă de 3 ani si 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a,b,g Cp pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei.

- condamna pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamna pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.  la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum si interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp.

- condamna pe inculpata căpitan Radu Antonina la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

- condamna pe inculpatul căpitan (r) Matei George-Petrica la pedeapsa cea mai grea de 9 ani si 2 luni inchisoare, precum si 5 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,k Cp.

Obligă în solidar pe inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL si partile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 (in solidar cu inculpatii  Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpatii Radu Antonina si Matei George-Petrica )  la plata urmatoarelor sume, după cum urmează: 1.399.209,36 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala, 1.322.981,71 lei către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 789.471,94 lei(sumă actualizată cu rata inflaţiei şi dobânda legală până la plata efectivă) către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti, precum şi alte sume către spitale în care au fost tratate victimele din Colectiv.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Dosarul Colectiv. Motivarea judecătorilor: "Lăcomie, cinism şi lipsă de respect faţă de suferinţa victimelor"