Motivul pentru care AMERICANII sunt numărul 1 la ATACURI ARMATE
Atacul din campusul universitar din Oregon readuce în prim plan o întrebare care nu pune într-o lumină bună Statele Unite ale Americii: de ce au loc atât de multe astfel de incidente
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Atacul din campusul universitar din Oregon readuce în prim plan o întrebare care nu pune într-o lumină bună Statele Unite ale Americii: de ce au loc atât de multe astfel de incidente
Adam Lankford, profesor de drept penal la Universitatea Alabama, a studiat ceea ce consideră a fi "latură întunecată a excepţionalismului american". Cercetarea sa se bazează pe atacuri armate în masă comise în lume în perioada 1966-2012.
"Este o problemă mai mare azi decât era în urmă cu un deceniu şi pe viitor ar putea fi încă şi mai mare", a avertizat Lankford.
Lankford a avut la dispoziţie datele din 171 de ţări. În urma analizei atacurilor armate cu cel puţin patru victime, a reieşit că SUA au avut cele mai multe atacuri în masă, 90 în perioada de 46 de ani analizată. Numărul este de cinci ori mai mare decât următoarea tara de pe lista - Filipine, cu 18.
RATA POSESIEI DE ARME!
Cel mai puternic factor semnificativ din punct de vedere statistic găsit de Larkin a fost rata posesiei de arme. Larkin a găsit o legătură puternică între rata naţională a posesiei de arme şi atacurile în masă.
Primele cinci ţări din lume în ceea ce priveşte rata posesiei de arme de către civili - SUA, Yemen, Elveţia, Finlanda şi Serbia - s-au aflat în top 15 al atacurilor armate în masă.
Lankford a mai descoperit că, în SUA, atacatorii sunt mai predispuşi să folosească mai multe arme şi să comită atacurile în şcoli sau la locul de muncă.
VISUL AMERICAN!
Cercetătorul a încercat să afle şi dacă există o trăsătură specială a culturii americane ce alimentează atacurile armate în masă. În opinia sa, este vorba despre "visul american".
"Cel puţin o explicaţie" cu privire la violentele din SUA a sugerat că "deviaţiile şi crimele au loc atunci când există o discrepanţă nesănătoasă între visele şi aspiraţiile oamenilor şi capacitatea lor de a atinge aceste vise", explica Lankford, potrivit Ziare.com.
BLOCAREA REALIZĂRILOR!
Atacatorii în masă, care deseori fac declaraţii sau lasă biletele care le explică motivele, au vorbit deseori despre "blocarea realizărilor" - au fost daţi afară din şcoală sau din serviciu -, sau "interacţiuni sociale negative" - au fost bruscaţi de colegi sau superiori. În plus, bolile mentale pot distorsiona percepţiile unor indivizi şi exacerba incapacitatea lor de a face faţă acestor situaţii de o manieră non-violenta.
Acesta avertizează că, în pofida faptului că atacatorii în masă sunt mai frecvenţi în SUA decât în orice altă ţară, "într-o lume devenită mai mică mulţumită avansului în tehnologie şi comunicaţii, problema excepţională a Americii poate deveni tot mai globalizata".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰