Antena Meniu Search
x

Video "Muncim cu sapa pe unde putem". Imaginea dezolantă lasată în urmă de carierele de cărbune: terenurile agricole din Gorj arată ca după bombardament

Gropi uriaşe, maluri de pământ, lacuri şi fier vechi cât vezi cu ochii. E imaginea rămasă în urma excavatoarelor care au răscolit pământul şi au scos cărbunele. Terenurile roditoare odinioară arată acum ca după bombardament şi oamenii care le deţin nici nu se pot folosi de ele. Aşa ajung să sape orice palmă de pământ chiar şi pe dealuri, în mărăciniş.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 17.05.2023, 08:38

Vezi și

În satul Seciurile, din Gorj, agricultura a dispărut aproape de tot. Pământul secătuit de cărbune nu mai poate fi folosit. Aşa au ajuns oamenii din zonă să sape orice palmă de pământ: lângă şosea, printre mărăcini, pe dealuri.

Rozalia, localnică: Muncim cu sapa pe unde putem. Pe unde nu, mai dăm cu plugul. N-avem bani, n-avem cu ce cumpăra

Terenurile ar putea fi refăcute şi cu bani europeni, prin Fondul de Tranziţie Justă

Diana Speretoiu, reporter Observator​: De aproape 10 ani de când a fost închisă Cariera Seciurile, pământul alunecă puţin câte puţin în fiecare lună. Şi dacă în urmă cu cinci ani, localnicii cultivau aici cereale, acum terenul arată ca după bombardament.

Pe acelaşi subiect

Complexul Energetic Oltenia trebuie să niveleze terenul şi să-l redea în circuitul agricol pentru ca oamenii care îl deţin să-l poată folosi. Până atunci, compania le plăteşte, în fiecare an, celor aproximativ 200 de localnici afectaţi de lucrările miniere circa 1500 de lei pentru fiecare hectar răscolit. Acum pregăteşte 20 de milioane de euro ca să refacă ecosistemul. Lucrările sunt complexe şi de durată.

Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Întreaga zonă a alunecat înspre aval. Poate produce oricând alunecări de teren şi asupra celor 18 gospodării din partea de nord a satului.

Terenurile ar putea fi refăcute şi cu bani europeni, prin Fondul de Tranziţie Justă, care prevede fonduri şi pentru acest capitol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » "Muncim cu sapa pe unde putem". Imaginea dezolantă lasată în urmă de carierele de cărbune: terenurile agricole din Gorj arată ca după bombardament