Antena Meniu Search
x

Video Nava care a poluat cu păcură plajele din Mamaia, identificată și amendată în urma sesizării Observator

Nava care a aruncat reziduuri de păcură pe plajele din Mamaia a fost identificată şi amendată în urma unei sesizări făcute de Observator. Măsurile sunt doar o picătură într-un ocean. În Marea Neagră sunt mult prea multe nave care poluează apa cu hidrocarburi. Şi prea puţine controale, reclamă activiştii de mediu. Efectele sunt în lanţ: delfinii mor, peştii sunt contaminaţi, iar turiştii primesc otravă la farfurie.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 30.05.2024 , 22:41

Bidonul cu păcură a fost găsit săptămâna trecută, eşuat pe plaja de lângă Cazinoul Mamaia. Observator a anunţat imediat autorităţile.

În urma sesizării noastre, Căpitănia Zonală Constanţa a identificat nava de pe care au fost aruncate recipientele pline cu produse petroliere. Nava în cauză, naviga sub pavilion Comore şi se afla în rada exterioară a Portului Constanţa.

"A fost aplicată o amendă în valoare de 50.000 de lei. În plus, Autoritatea Navală Română a informat și autoritățile maritime ale celorlalte state despre acest incident. Ca urmare, nava va fi supusă unei inspecții Port State Control în următorul port în care va ajunge", a declarat Irina Pușcașu, reprezentant Autoritatea Navală Română.

Vezi și

Activiştii de mediu cer mai multe inspecţii şi în porturile noastre. Care au devenit neîncăpătoare de la începutul războiului din Ucraina şi tot mai poluate.

Pe acelaşi subiect

"Navele produc reziduuri zilnic. Există o anumită cantitate de reziduuri pe care o produc zilnic şi care, după o anumită perioadă, în care stau în ancoră, şi la noi, în Constanţa, chiar stau în ancoră, trebuie predate autorităţilor", a explicat Mădălin Șopoglu, activist de mediu.

Nu toate navele le predau. Bidonul găsit pe plajă arată că reziduurile se mai aruncă şi peste bord. 

Poluarea este amplificată şi de faptul că apele Mării Negre nu sunt prea adânci, la ţărm

"În consecinţă, tot ceea ce înseamnă poluanţi ajung în concentraţii mai mari", a explicat Adrian Bâlbă, cercetator științific.

O anchetă Observator a arătat urmările. Din apele poluate, în ciuda interdicţiei, pescarii au început să adune scoici şi rapane. Care ajung apoi în cherhanale. Noi le-am dus la analize.

"Totalul hidrocarburilor din uleiuri minerale saturate este de 21. Recomandările se duc undeva pe la 2. În cazul hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale, se duc la 0,5. Noi avem 7", a spus Alexandru Cîrîc, director ICA.

Nu doar hidrocarburile poluează Marea Neagră

"Dacă mergem pe Grindul Chituc, vedem o mulţime de deşeuri care ajung pe malul mării. Acolo nu sunt văzute, nu sunt cunoscute, nu sunt căutate şi nu sunt curăţate", a preicat Adrian Bâlbă, cercetator științific.

Scafandrul profesionist Pascale Roibu ne-a arătat cum arată şi fundul mării: "Obiecte de plastic de tot felul. Chiar şi un cauciuc de maşină. Un card de sănătate. Nu ştiu cui să i-l înapoiez".

Un raport al activiştilor de mediu arată că, pe lângă poluare, principalele ameninţări pentru Marea Neagră sunt pescuitul intensiv şi minele în derivă.

"Este o probabilitate să şi pierdem anumite specii din Marea Neagră. În primul rând, probabil, delfinii", a declarat Marius Nistorescu, doctor ecolog.

Observator a sesizat fenomenul poluării din Marea Neagră la Comisia Europeană. Situaţia va fi investigată de serviciile responsabile de siguranţa alimentară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Evenimente » Nava care a poluat cu păcură plajele din Mamaia, identificată și amendată în urma sesizării Observator