Nici România nu este la adăpost de terorişti, anunţă Serviciul Român de Informaţii
După atacul care a zguduit Viena, Serviciul Român de Informaţii transmite un avertisment în premieră: nici ţara noastră nu este la adăpost de terorişti şi putem deveni oricând o ţintă, la fel ca oricare stat european.
- Atacul terorist din Viena a alertat serviciile de informații din mai toată Europa.
- Britanicii se așteaptă la un atentat, aşa că au ridicat nivelul de alertă.
De trei săptămâni, Europa e din nou sub semnul terorii. Din nou declanşatorul seriei de atentate au fost caricaturile la adresa profetului Mahomed.
"Nici România nu este la adăpost de atentate teroriste". Este mesajul transmis de Serviciul Român de Informaţii după atentatul din Viena. Faptul că teroriştii au atacat o capitală europeană, ferită până acum de atentate, e un avertisment că orice stat din Europa poate fi o ţintă. Doar o mie de kilometri ne despart de Viena.
La fel ca Austria, şi România e membră a Uniunii Europene. În plus, suntem şi parte a alianţei militare NATO, iar scutul antirachetă de la Deveselu, baza militară de la Mihail Kogălniceanu şi prezenţa trupelor noastre în teatrele de război din Orient ne pot transforma oricând într-o ţintă pentru terorişti, spun specialişti.
Virgil Bălăceanu, general locotenent în retragere: Nu trebuie să excludem posibilitatea de a avea un atac terorist.
Cunoscut drept oraşul spionilor, Viena a devenit încă din timpul Războiului Rece un nod pentru tot ce înseamnă război al informaţiilor. Astăzi, oraşul adăposteşte sediul unor instituţii ONU, dar şi cea mai mare organizaţie regională pentru securitate, OSCE. Asta înseamnă o prezenţă diplomatică uriaşă şi mii de agenţi secreţi.
Costin Georgescu, fost şef SRI: Viena este centrul Europei şi nu întâmplător acest atentat a fost făcut acolo, tocmai pentru a arăta că ei lovesc acolo unde lumea se aşteaptă mult mai puţin
Hari Bucur Marcu, analist: În Viena la 11 noaptea poţi să te plimbi pe stradă în totală linişte. nu numai că nu ţi-e frică de terorişti, nu ţi-e frică de nimic.
Asta pentru că Viena este unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa. Chiar şi aşa, atacatorul s-a radicalizat aici şi a trecut de radarul forţelor de ordine.
Costin Georgescu, fost şef SRI: Era cetăţean austriac, se născuse acolo, deşi era de origine albaneză, dar făcuse şcoala acolo, trăise acolo, mâncase pâine austriacă.
Pandemia nu a potolit propaganda teroristă. Dar, potrivit ONU, riscul de atentate în ţări fără conflicte a fost redus, datorită restricţiilor de circulaţie. Teoretic. Practic, în ultimele trei săptămâni în Europa au avut loc patru atentate teroriste cu un tipar aparte: au fost atacuri de mică amploare, comise de lupi singuratici, cu arme ce pot fi uşor procurate.
Hari Bucur Marcu, analist: Se pare că acest tip de atac e un atac preliminar. Să vadă timpul de reacţie al autorităţilor.
Teroriştii au învăţat să speculeze slăbiciunile, dar şi dezbinarea provocată de pandemie.
Costin Georgescu, fost şef SRI: Au posibilităţi mai mari acum pentru că şi populaţia şi serviciile şi toată lumea care se ocupă de protecţie, de pază e ocupată cu alte activităţi.
Virgil Bălăceanu, general locotenent în retragere: Se urmărește decredibilizarea statului, a instituțiilor sale în ceea ce privește siguranță cetățeanului
De trei săptămâni, Europa retrăieşte teroarea atentatelor. Totul a început cu decapitarea unui profesor de istorie de lângă Paris, după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed, publicate de Charlie Hebdo. Săptămâna trecută un preot din Lyon a fost împuşcat. Iar joia trecută, un bărbat înarmat cu un cuţit a intrat într-o biserică din Nisa şi a ucis trei oameni.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰