Noi DEZVĂLUIRI în cazul "Kinder"! Mama copiilor folosiţi pentru asamblarea jucăriilor, acuzată că "şi-a aranjat" pensionarea
Noi dezvăluiri apar în cazul familiei care îşi folosea copiii pentru a asambla jucării pentru ouăle Kinder.
Noi dezvăluiri apar în cazul familiei care îşi folosea copiii pentru a asambla jucării pentru ouăle Kinder.
După ce DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder, prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud, a anunţat, vineri, că ”este legitimă” suspiciunea că pensionarea femeii din reportajul publicaţiei The Sun a fost ”aranjată”.
Prefectul s-a declarat surprins că ”femeia pare perfect sănătoasă, dar are pensie de boală şi munceşte acasă”.
”Este legitimă o astfel de suspiciune, privind aranjarea dosarului de pensionare. Femeia pare perfect sănătoasă, dar are pensie de boală şi munceşte acasă, legal sau nu. Trebuie văzut ce motiv a fost invocat la pensionare, dacă un handicap locomotor, ori de natură psihică. Din ce am văzut, nu pare bolnavă. În plus, se pare că prestează ilegal această muncă la domiciliu, dar Inspectoratul Teritorial de muncă se va pronunţa. Vă pot spune că prin iunie s-a pensionat şi am luat legătura cu ultimul angajator, o fabrică cu peste 6.000 de salariaţi. Am aflat că femeia nu a beneficiat de nicio zi de concediu de boală înainte de a se pensiona, or ştiţi cum sunt procedurile, ca să te pensionezi e nevoie de vreo 90 de zile de concediu de boală, doar apoi poţi face dosar”, a spus prefectul.
El a declarat că ancheta va fi extinsă, pentru a se stabili dacă sunt funcţionari care au acţionat încălcând legea.
Pe de altă parte, presa locală din Satu Mare a scris că femeia ar fi primit două sute de lire sterline pentru a accepta să fie filmată. Jurnaliştii citează un localnic din Carei, care a spus că este un apropiat al familiei şi ştie de la femeie în ce condiţii a acceptat să participe la reportaj.
Jurnaliştii The Sun au relatat că o familie de români - inclusiv trei copii cu vârste începând de la şase ani - primeşte 20 de lei, adică aproximativ 3,77 lire sterline, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, care sunt ulterior livrate de un intermediar la o fabrică din localitatea Carei.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat miercuri după-amiază că au început urmărirea penală în rem pentru trafic de minori, în sensul exploatării acestora prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi de părinţi pentru asamblarea ouălor Kinder la Carei.
De asemenea, cei doi copii care apar în ancheta jurnaliştilor britanici vor fi audiaţi de autorităţi în prezenţa uno psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare.
Timea Jurj a declarat că totul este o înscenare şi că jurnaliştii britanici i-au promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie dacă întreaga familie apare în materialul despre ouăle Kinder.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰