Antena Meniu Search
x

Video Noile tramvaie din Iași, în valoare de 33 milioane €, nu pot fi folosite din cauza peroanelor mult prea înalte

Iaşiul are tramvaie noi, în valoare de 33 de milioane de euro, dar cele 16 garnituri nu pot fi folosite deocamdată. Tramvaiele cumpărate din Polonia cu ajutorul fondurilor Europene nu pot fi scoase pe traseu pentru că actualele peroane sunt prea înalte şi prea late pentru noile garnituri. 

de Redactia Observator

la 04.08.2021, 14:05

Vezi și

În mod ironic, probleme sunt exact la staţiile recent refăcute şi modernizate. Situaţia nu este singulară. Şi în Bucureşti, autorităţile locale sunt nevoite să scoată bani de la buget după ce achiziţia a 100 de tramvaie de la Arad, în primăvara acestui an, a impus lucrări de modernizare a liniilor şi de alungire a peroanelor. 

"Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza şi dezvolta transportul public de călători. E un adevărat moment instoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi!

Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai. 

Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede. 

Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de circa 168 de milioane de lei), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei) și 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitație cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei).

Per total, oraşul nostru va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei", a transmis, pe Facebook, primarul Mihai Chirica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Noile tramvaie din Iași, în valoare de 33 milioane €, nu pot fi folosite din cauza peroanelor mult prea înalte