Antena Meniu Search
x

Video Nopţi albe în vămile din România: Epuizaţi şi înspăimântaţi, zeci de mii de ucraineni au căutat salvarea la noi în ţară

Sunt zile şi nopţi albe în toate vămile din România. Goniţi de război, ucrainenii îşi caută salvarea în România. Sunt femei cu copii în braţe care aşteptă ore întregi să treacă graniţa. Chiar dacă unii sunt în tranzit, ajung epuizaţi şi primesc la corturile speciale amenajate alimente şi pături până vor pleca către alte ţări. Cine ajunge în Vama Siret are parte şi de consilere psihologică. 

de Alexandra Bucuroiu

la 28.02.2022, 08:39

Vezi și

De la izbucnirea războiului, zeci de mii de ucraineni au luat calea României. Cei mai mulţi intră prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei, unde mamele cu copiii lor aşteaptă peste 10 ore la cozi uriaşe ca să treacă graniţa. Au lăsat totul în urmă, inclusiv pe soţii şi taţii care luptă în aceste momente pentru ţara lor. 

Refugiată: Datorită celor trei copii am plecat de acolo, mi-a fost frică. 

Român: Aşteptăm o familie, sunt nişte prieteni de ai noştri, o să vină o bunică cu doi copii şi să meargă mai departe spre Bucureşti. 

Tânărul din imagini a reuşit să fugă din Ucraina. Şi-a lăsat în urmă familia şi prietenii. Tot ce a luat cu el a fost un bagaj şi căţelul, care l-a însoţit 23 de ore în tren. 

Pe acelaşi subiect

Refugiat: Urmează să plec în Polonia, acolo este şi iubita mea şi o să lucrăm împreună acolo

Mii de voluntari s-au mobilizat împreună cu autorităţile locale pentru a-i ajuta pe oamenii care fug de conflict.

Ioan Turc - primar Bistriţa: Am înţeles că oamenii sunt obosiţi, nervoşi, sunt deosebit de afectaţi de ceea ce se întâmplă în ţara lor, de aceea am recurs la această modalitate de a duce dincolo de frontieră bunurile. 

Nopţi albe în vămile româneşti

A fost coadă de maşini şi la vama Sighet, pe partea ucraineană, unde oamenii aşteptau să treacă graniţa. Şi la Vama Siret, unde aseară a început să ningă, sute de ucrainieni aşteptau în frig să ajungă în ţara noastră. 

Numărul de ucraineni care intră în ţară prin Vama Siret a crescut la 400 de persoane pe oră. În sprijinul refugiaţilor, ISU Suceava a adus în vamă şi o echipă de psihologi. 

Iulia Gherase - psiholog voluntar: Sunt foarte speriaţi momentan, sunt şi foarte sceptici, cred că este vorba despre trauma în sine, de faptul că au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele

Şi Vama Isaccea este foarte aglomerată. Bacurile sunt pline de femei care au fugit de bombardamente, cu copiii de mână. 

Şi în Capitală, în Gara de Nord, au ajuns cu trenul de la Suceava 41 de studenţi la medicină. Sunt nigerieni care studiau în Ucraina. Cine s-a simţit rău a beneficiat de un prim ajutor din partea voluntarilor la cortul special amenajat, iar apoi au fost preluaţi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. Unii au primit cazare din partea Ambasadei Nigeriei, iar alţii din partea oamenilor cu suflet mare. 

Ioana - voluntar: Tinerii sunt toţi studenţi de la medicină, dintr-un oraş din Ucraina, acum au venit şi acum încercăm să le căutăm un loc de cazare. Consulatul i-a ajutat cu bilete de tren.

- Aveţi locuri de cazare pentru ei?

- Da, pentru 20 de persoane. 

Iar, într-o sală de sport din oraşul Voluntari au fost cazaţi 250 de studenţi  pakistanezi care studiau în Odessa. Au primit saltele, lenjerii, pături şi mâncare. Zilele următoare vor pleca către India. 

Simona Neculae - prefect Ilfov: Am reuşit să asigurăm cazarea pentru un număr de aproximativ 600 de persoane. 17 00 aici în această seară sunt 250 de studenţi şi mai sunt încă 3 locaţii care vor primi alte 250 de persoane. 

Refugiat: Ne simţim foarte bine pentru că voi ne ajutaţi foarte mult. Suntem şocaţi, suntem obosiţi, cred că vom dormi. 

Ieri, până la ora 20, prin punctul de trecere al Frontierei Rădăuţi-Prut, au intrat în ţara noastră 1003 persoane, din care 26 rămân în Botoşani, 216 în România, iar restul sunt în tranzit. 

Primul transport de ajutoare umanitare colectate pe Platforma Guvernului României – "Ucraina, împreună ajutăm mai mult" a plecat din Bucureşti, seara trecută, şi va ajunge în Ucraina. Următorul transport va pleca astăzi cu materiale de bază şi alimente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Nopţi albe în vămile din România: Epuizaţi şi înspăimântaţi, zeci de mii de ucraineni au căutat salvarea la noi în ţară