Antena Meniu Search
x

Video ”Ei ne salvează, dar noi vrem să mergem acasă”. Refugiații ucraineni sunt cu miile în vămile din Republica Moldova

La punctele de frontieră din Republica Moldova aglomeraţia este de nedescris. Sute de ucraineni fug din ţara lor, însoţiţi de familii şi de animale de companie, lăsând în urmă războiul şi ororile sale. În Vama Tudora, oamenii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 27.02.2022, 21:10

Vezi și

Felicia este voluntară şi a venit din Chişinău să-i ajute pe refugiaţii ucraineni. A adus cu ea merinde dar şi un dispozitiv pentru conectarea la un internet.

Felicia, voluntar: ”Am văzut de toate. Femei care au trecut cu căruciorul vama şi ne-am bucurat că le putem oferi un iaurt pentru copii, un ceai cald, nişte tartine. De asemenea, au fost oameni în vârstă şi au fost doamne care tot au avut nevoie de ajutor şi le-am putut ajuta”.

Aliona a reuşit să fugă la timp din Ucraina. Are prieteni aici care o vor ajuta, dar îi este foarte frică pentru părinţii săi, care au rămas în urmă.

Refugiații care fug din calea războiului se tem pentru rudele rămase în urmă

Pe acelaşi subiect

Aliona, tânără din Ucraina: ”Foarte tare mă tem, trăiesc lângă aeroport şi au frică destul de mare, mă rog ca Dumnezeu să îi ajute să iasă”.

Tânăra e recunoscătoare pentru tot ajutorul voluntarilor.

La 40 de kilometri distanţă de Vama Tudora, în localitatea Ştefan Vodă, oamenii si au deschis larg casele pentru refugiaţi. Această familie de cinci persoane a fugit din Odessa.

Ucraineancă: ”Era foarte periculos să rămânem acasă, am lăsat în urmă tot ce aveam, casele, tot am lăsat. Am luat doar hainele copiilor, pentru noi, căţelul, pisica şi am venit.

O femeie a murit după 50 de ore de fugă din calea războiului

Deşi acum s-au mai liniştit puţin, nu pot să nu se gândească la ţara lor, care e distrusă de război. Oamenii se întreabă dacă se vor putea întorce cândva acasă.

Ucraineancă: ”Nu ştim când viaţa noastră se va întoarce la normal, după războiul ăsta. Pentru că ne este frică, casele sunt distruse, ce o să facem nu ştim. Ei ne salvează, dar noi vrem să mergem acasă. Vrem să mergem acasă”.

Pe drumul exilului, se întâmplă şi tragedii. O femeie în vârstă din Ucraina a murit după ce a trceut graniţa. I s-a făcut rău în autocar, se afla de 50 de ore pe drum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ”Ei ne salvează, dar noi vrem să mergem acasă”. Refugiații ucraineni sunt cu miile în vămile din Republica Moldova