Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Izvorul din Valea Zugăului, aflat într-o arie protejată, riscă se devină apă îmbuteliată. Inginer silvic: "Ar fi un impact dezastruos"

Un izvor situat într-o arie protejată din judeţul Arad, din care oameni îşi iau apă de generaţii întregi, este în pericol de secare. Asta după ce o firmă vrea să capteze izvorul ca să îmbutelieze apă plată. Consecinţele ar fi dezastruoase pentru fauna şi flora din zonă. 

de Daciana Cordoş

la 24.08.2024 , 11:48

Valea Zugăului este considerată de către localnici ca o zonă sălbatică şi neatinsă de mâna omului. Izvorul numit "Valea Seacă" este singura sursă de apă potabilă pe o suprafaţă de 7.500 de hectare, unde trăiesc lupi, râşi sau vidre. Aici, se doreşte să se pună bazele unui business profitabil - o fabrică unde se va îmbutelia apă de izvor, care mai apoi o să ajungă pe rafturile magazinelor.

Nicoleta Cristea, inginer silvic, Direcţia Silvică Arad: Captarea izvorului se va face din această zonă, pe o conductă de 10 kilometri, de peste 10 kilometri, ceea ce ar fi un impact dezastruos din punct de vedere ecologic.

Izvorul "Valea Seacă", în pericol de secare

Vezi și

Iar acest lucru ar aduce cu sine conscinţe nefaste pentru numeroase specii de plante şi animale care trăiesc cu apa din acest izvor.

Pe acelaşi subiect

Inginerul silvic: Ar face să dispară viaţa acvatică din aval de acest izvor, mamiferele n-ar mai avea acces la apă, toate plantele care se dezvoltă în zona râului şi a izvorului ar dispărea, amfibienii iar, care sunt foarte importanţi.

De generaţii întregi, oamenii îşi iau de aici apă.

Izvorul este înscris în situl Natura 2000, o arie protejată, de interes naţional. Direcţia Silvică din Arad nu a aprobat deocamdată solicitarea investitorilor. Nici firma care vrea să deschidă afacerea nu a transmis până la această oră un punct de vedere.

Daciana Cordoş Like
Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » Izvorul din Valea Zugăului, aflat într-o arie protejată, riscă se devină apă îmbuteliată. Inginer silvic: "Ar fi un impact dezastruos"