Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Numai la noi e așa. Vă bateţi joc!". Românii care se întorc acasă de sărbători aşteaptă ore întregi să intre în ţară

Drumul românilor care se întorc în ţară în aceste zile se poticneşte la vamă. Cozile de maşini se întind pe kilometri întregi, iar oamenii aşteaptă cu orele să treacă prin formalităţile impuse de criza sanitară. Unii au aflat abia la graniţă că îşi vor petrece concediul în carantină. Din această noapte, intră în vigoare şi formularul de localizare a pasagerilor.

de Redactia Observator

la 19.12.2021 , 14:54

Cu claxoane. Aşa au protestat şoferii, noaptea trecută, în Vama Borş, unde cozile se întindeau pe kilometri întregi. Şi în Vama Petea a fost haos. Cei întorşi să petreacă sărbătorile în ţară, alături de familie şi prieteni, au fost nevoiţi să aştepte mai bine de 6 ore pentru a intra în România.

Coloanele de maşini s-au întins pe kilometri întregi, iar şoferii nu au putut decât să ţină piciorul pe frână şi... mâna pe claxon.

  • "Suntem peste două mii de maşini aici, în Vama Petea. Nu ne lasă, verifică cu greu, verifică şi lasă oamenii cu greu să intre în România".
Vezi și

La Nădlac, şoferii şi-au vărsat nervii pe poliţiştii de frontieră

Pe acelaşi subiect

Altă vamă, aceeaşi problemă. La Nădlac, şoferii au uitat de cuvântul răbdare şi şi-au vărsat nervii pe poliţiştii de frontieră. De altfel, vama Nădlac a început să se aglomereze încă de ieri dimineaţă. 

Iulia Pop, reporter Observator: O mare de maşini întinsă pe mai bine de zece kilometri. Aşa arată intrarea în România pe la punctul de trecere al frontierei Nădlac doi. După 4-5 ore de stat în maşini, doar claxonând oamenii îşi mai eliberează din frustrările acumulate. 

La ajungerea în vamă, unii erau pe drum chiar şi de 12 ore.

Iar acolo au dat peste cozi interminabile şi haos.

  • "După un an de zile de muncă venim acasă la familie, la copii, să aducem bani şi uitaţi, nu avem unde să ne facem necesităţile. Uitaţi câtă lume vine, au fost la muncă, nu au fost la furat"

Pentru cei nevaccinaţi, dar cu test, orele pierdute au venit şi cu stresul că le expiră testele de COVID. 

  • "Teste, teste, e 77 de euro un test şi stăm aici în vamă şi ne expiră testele. Venim din Italia până aici facem 12 ore şi stăm cinci ore în 500 de metri, nu e posibil aşa ceva. Eu am copil cu dizabilităţi, cu Down, îl ţin în maşină"

Carantină pentru cei care vin din zona roșie

Românii care se întorc din statele UE şi sunt vaccinaţi sau au dovada că au trecut prin boală în ultimele şase luni scapă de carantină. În schimb, dacă nu sunt vaccinaţi, dacă nu au trecut prin boală şi nici nu au test negativ făcut cu 48 de ore înainte şi vin din zona verde sau galbenă, stau în carantină două săptămâni. Iar pentru cei care vin din zona roşie, nici testul nu îi scapă de carantină. 

Horea Timiş, DSP Arad: Din ţări roşii avem o infuzie foarte mare de nevaccinaţi, din calculele noastre între 50 şi 70 la sută din cei care intră în ţară sunt carantinaţi. 

În Vama Urziceni, cozile s-au întins pe şapte kilometri. După ore întregi de nemişcare, oamenii au răbufnit. S-au dat jos din maşini şi le-au cerut socoteală şi poliţiştilor maghiari şi celor români. 

  • "În nicio ţară comunitară nu e aşa, numai la noi. Vă bateţi joc pur şi simplu, să vă fie ruşine!"

Sute de mii de români vin acasă de sărbători. În ultimele 24 de ore, traficul la graniţă a crescut cu 50 la sută. Din această noapte, intră în vigoare şi formularul de localizare a pasagerilor.

Aproape 170.000 de persoane au trazitat frontiera în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, punctele de frontieră din întreaga țară au fost tranzitate de aproximativ 168.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 48.500 mijloace de transport. 

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 persoane cu 33.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 persoane cu 15.500 mijloace de transport. Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria - aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport, frontiera aeriană - aproximativ 43.000 de persoane și frontiera cu Moldova - aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport.

„Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, in medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane.

În aceeaşi medie zilnică din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport, constatându-se astfel că în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o creştere a traficului de persoane pe acest sens de 140%. Comparând aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară (aproximativ 45.000) s-a triplat”, a transmis Poliția de Frontieră.

În continuare, polițiștii recomandă șoferilor tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să se evite apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea:

  • pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Vărşand – Gyula,
  • pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Borş – Artand, P.T.F. Borş II – Nagykzreky, P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Sacuieni
  • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj şi P.T.F. Petea - Csengersima
  • pe raza jud. Timiș: P.T.F. Cenad.

Totodată, polițiștii de frontieră anunță că după realizarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, în punctele de trecere a frontierei terestre, participanții la trafic sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică aflați în puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic.

Poliţia de Frontieră anunță că și-a adaptat misiunile de supraveghere şi control pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului, fiind dispuse măsuri de suplimentare a personalului până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc staţii mobile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » "Numai la noi e așa. Vă bateţi joc!". Românii care se întorc acasă de sărbători aşteaptă ore întregi să intre în ţară