Antena Meniu Search
x

Video Număr record de oameni la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iaşi. Peste 300.000 s-au închinat la moaşte, alţi 50.000 încă stau la coadă

Pelerinaj fără precedent la Iaşi. Peste 330.000 de oameni s-au închinat anul acesta la racla Sfintei Parascheva de la Iaşi, faţă de 260 de mii anul trecut, şi încă mai sunt oameni la rând. A fost record şi în ce priveşte timpul de aşteptare: în ziua hramului credincioşiii au stat la coadă 24 de ore. Azi, la Mitropolie, au venit pelerini care vor să-i mulţumească Sfintei pentru minunile săvârşite sau caută alinare.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 15.10.2023, 20:04

Vezi și

"Să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău."

Această fetiţă poartă numele de Parascheva şi la doar 3 ani şi jumătate ştie deja rugăciunea Sfintei. Mama copilei a fost vreme de 9 ani voluntar la Iaşi în zilele sărbătorii şi spune că micuța este un dar al Cuvioasei.

"Îi porţi numele?"

"Da."

Pe acelaşi subiect

"Şi te bucuri?"

"Da."

Elena, mama fetiţei: "În urma rugăciunilor la Sfânta Parascheva a venit Parascheva. Noi nu puteam avea copii, nu reuşeam să rămân însărcinată şi făcând mult timp voluntariat aici am simţit că de acolo a venit ajutorul."

Ajutor şi alinare speră că va găsi şi Cristian, tatăl Anastasiei, fetița de patru ani care și-a pierdut viața în urma unui grav accident de mașină. O lege îi poartă acum numele, lege menită să-i pedepsească aspru pe cei care sunt prinşi la volan băuţi, drogaţi sau fără permis. 

Cristian, tatăl Anastasiei: "Să se facă dreptate."

Reporter: "Pentru asta aţi venit să vă rugaţi?"

Cristian: "Da. Măcar legea care s-a făcut să facă dreptate pentru alţii."

Credincioşii au aşteptat şi aproape o zi pentru a ajunge la Sfânta Parascheva

20 de ore a rezistat la coadă acest bărbat venit din celălalt colţ al ţării. A vrut să cinstească sărbătoarea aşa cum se cuvine şi s-a îmbrăcat în port popular.

Pelerin: "Maica Parascheva a îndurat mai multe decât noi."

Reporter: "Nu v-aţi pierdut răbdarea?" 

Pelerin: "M-am îmbrăcat aşa pentru că tradiţia noastră trebuie să păstrăm şi în zilele noastre, dacă mergi la un lăcaş sfânt, mai ales la Sfânta Cuvioasă Parascheva."

Unii pelerini şi-au pierdut răbdarea şi au uitat de cele sfinte.

"E normal aşa ceva? De 13 ore sunt aici. E normal?"

"Vă rugăm să nu vă îmbrânciţi. Nu vă mai împingeţi!"

"Când a fi să ajungem , ajungem, ne rugăm şi dacă domnul ne da putere facem faţă la orice."

Pelerinajul din acesta an a fost unul al recordurilor

Clara Mihociu, reporter Observator: "24 de ore, acesta a fost cel mai lung timp de aşteptare înregistrat în toate aceste zile. Vorbim despre pelerinii care s-au aşezat sâmbătă dimineaţă la rând şi au ajuns să se închine abia duminică dimineaţă. Au avut de parcurs un traseu de aproximativ 6 kilometri, iar în momentul în care s-au aşezat la rând erau deja acolo 70.000 de persoane."

Lucian Apopiei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: "Suntem copleşiţi de numărul mare de pelerini care s-au închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Înţelegem că a fost un hram fără precedent. Au trecut peste 300.000 de pelerini şi la rând, care înţeleg că este constant, sunt aproximativ 50.000 de pelerini."

 Ion Sandu, Jandarmeria Română: "A fost un pelerinaj cu cifre inclusiv peste estimările noastre, deşi am luat în calcul şi vremea şi durata şi că e la final de săptămână."

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva va rămâne în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi până la ultimul credincios de la coadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Evenimente » Număr record de oameni la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iaşi. Peste 300.000 s-au închinat la moaşte, alţi 50.000 încă stau la coadă