Antena Meniu Search
x

Casa muzeu din Dâmboviţa: O bătrână din Lunguleţu a adunat în casa ei zeci de obiecte străvechi

O bătrână din Dâmboviţa iubeşte foarte mult tradiţia românească. Femeia şi-a amenajat în propria locuinţă un muzeu cu obiecte vechi.

Vezi și

O bunicuţă din Dâmboviţa a găsit o modalitate inedită de a-şi exprima dragostea faţă de tradiţia românească. În propria locuinţă, femeia şi-a amenajat un muzeu cu obiecte vechi. Iar pasiunea ei nu se opreşte aici. Acum visează să-şi construiască în curte o replică a casei lui Ion Creangă.

Tanti Niculina iubeşte foarte mult tradiţiile populare şi obiectele realizate manual de strămoşi. Toate obiectele le-a adunat de prin sat şi din împrejurimi, de la persoane care i le-au dăruit pentru a fi păstrate la loc de cinste. Bunica a renunţat astfel la o camera din umila sa casă şi a transformat-o în „muzeul" de la Lunguleţu.

Cel mai vechi obiect din casa Niculinei Rădoi este lada de zestre a soacrei sale.

Tanti Niculina:

Lada de zestre a soacrei mele se apropie de 300 de ani, e plina cu carti, romane, mai citesc. Am pastrat-o asa cum e ea autentica, nu i-am dat cu vopsea, cu nimic. 

Bătrâna spune că a muncit toată viaţa la câmp. N-a avut o viaţă uşoară, dar asta nu o opreşte să îi ajute pe alţii. Este un om credincios şi cântă în corul bisericii.  Printre obiectele tradiţionale româneşti, în casa doamnei Niculina şi-a făcut loc şi un costum indian dar nu lipsesc nici hainele preoţeşti sau icoanele.

Niculina Rădoi vrea să îşi extindă muzeul de acasă. Intenţionează să îşi mai construiască în curte o casă după modelul celei a lui Ion Creangă. Bătrâna îi aşteaptă cu poarta deschisă pe toţi cei care iubesc tradiţia populară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Casa muzeu din Dâmboviţa: O bătrână din Lunguleţu a adunat în casa ei zeci de obiecte străvechi