Antena Meniu Search
x

Video ​O mamă cu un bebeluş de doar 2 săptămâni s-a adăpostit la mânăstirea Sighet, de frica războiului. Soţul a rămas în Ucraina

Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte de la o zi la alta, iar furia preşedintelui rus, Vladimir Putin îi afectează cel mai mult pe cetăţeni. Mii de ucraineni care fug din calea războiului se refugiază la noi în ţară. De aceea, autorităţi, ONG-uri, mânăstiri şi mulţi oameni cu suflet mare s-au unit pentru a le da o mână de ajutor vecinilor noştri. 

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 09:54

Vezi și

Cu o masă caldă, un pat şi o vorbă bună, care să le aline suferinţa. Aşa îi aşteaptă ai noştri pe ucrainenii care fug din calea morţii. Prin vama din Sighet, spre exemplu, au intrat mii de ucraineni, iar Mănăstirea Greco-Catolică a Surorii Maicii Domnului a primit primii refugiaţi. Durerea care se citea pe chipul lor i-a marcat chiar şi pe cei mai puternici. 

Daniela Ivașcu - viceprimar Sighetu Marmației: Am încercat să nu ajungem nici la situaţie de panică. Adică să fie toate cele necesare. Să păstrăm această locaţie, pentru mame şi pentru copii.

Ororile războiului, văzute prin ochii miilori de refugiaţi ucraineni

Copilaşul din braţele uneia dintre mămici are doar două săptămâni. Încă nu ştie că a ajuns pe lume într-o perioadă tensionată, în care ţara sa este bombardată non-stop. Cu sufletul greu şi cu ochii în lacrimi, femeia s-a adăpostit, de frica războiului, la mănăstirea din Sighet. 

Pe acelaşi subiect

Ionela Bumbar- reprezentant ONG: Pe data de 24 au părăsit oraşul. De frica zgomotului care se auzea. Sirenele erau pornite, iar toate se zguduiau în jurul lor. 

A fugit din calea războiului, dar şi-a lăsat în urmă casa, şi soţul. Nu ştie dacă îl va mai revedea vreodată, iar gândul că cei trei copii ar putea rămâne fără tată nu-i dă pace.  

Ionela Bumbar- reprezentant ONG: Soţul, tatăl celor trei copilaşi a rămas acolo, în oraşul Ivano Frankivski. Soţul ei este ascuns într-un buncăr. Şi nu, nu iese la suprafaţă. 

Nu doar femeile sunt copleşite de situaţia din ţara lor. Un bătrân, în loc să-şi trăiască bătrâneţea în linişte şi pace, e nevoit să fie tare pentru nepoții lui, care încă nu înţeleg ce se întâmplă. A reuşit să treacă graniţa datorită vârstei, însă ginerele şi câţiva apropiaţi au rămas să lupte.

Ionela Bumbar- reprezentant ONG: Îşi doresc să se întoarcă acasă, dar din păcate casa lor ar fi fost distruse. 

La mănăstirea din Sighet au fost cazate 50 de femei

Gazdele le-au pus la dispoziţie 52 de camere, unde să-i poată îngriji cum trebuie pe cei mici. 

Daniela Ivașcu - viceprimar Sighetu Marmației: Ne-am gândit şi la cele necesare pentru copii. Produse de igienă necesare, pampers, lapte praf.

Nu doar la Sighet oamenii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiaţi, ci şi la Suceava. Aici, oamenii au pus mână de la mână şi i-au ajutat pe refugiaţi cu alimente, cazare sau  transport. 

Ștefan Mandachi: Am cazat în camerele de hotel. Am cazat şi în birouri. Am cazat şi pe la casele pe care le avem. Cred că s-au perindat în jur de 200 de oameni. 

Mulţi dintre cei care au trecut până acum graniţele au mers şi în alte țări, la rude sau prieteni. Însă, din cauza escaladării conflictului din Ucraina, se așteaptă ca numărul refugiaţilor să crească în următoarea perioadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » ​O mamă cu un bebeluş de doar 2 săptămâni s-a adăpostit la mânăstirea Sighet, de frica războiului. Soţul a rămas în Ucraina