Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O româncă eroină, pe clădirile din Times Square. Camelia a donat sânge de 120 de ori şi a salvat peste 350 de oameni

O asistentă din Târgu Mureş a ajuns celebră peste ocean. Chipul ei a fost proiectat pe clădirile comerciale din Time Square, New York, după ce a stabilit un record uluitor: a donat peste 53 de litri de sânge în ultimii 30 de ani, şi asta a ajutat la salvarea a sute de pacienţi. 

de Sorin Tanţoş

la 10.04.2021 , 10:26

Camelia este asistentă principală la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. În ultimii 30 de ani, ea a donat sânge de 120 de ori şi a salvat peste 350 de oameni.

Camelia Săbădean, asistentă principală laborator: Am început să donez după data de 5 septembrie 1988. A început ca o experienţă foarte, foarte emoţionantă, dar am avut suportul colegelor, am depăşit foarte bine această experienţă deşi eram foarte fricoasă.

În timpul gărzilor a realizat că viaţa unora dintre pacienţi depinde cantitatea de sânge disponibilă în spital. Aşa că a lăsat teama deoparte şi... a donat sânge constant, ani în şir.

Vezi și

Camelia Săbădean, asistentă principală laborator: În timp pentru mine donarea de sânge a devenit o obişnuinţă, deci face parte din viaţa mea. E o amprentă a mea şi nu am de gând să renunţ.

Fotografia asistentei a fost proiectată pe clădirile din Times Square - New York

Recordul Cameliei a avut ecou şi peste ocean, la sfârşitul anului trecut. În semn de respect pentru cei peste 50 de litri de sânge donați în ultimele trei decenii, fotografia asistentei a fost proiectată pe clădirile din Times Square - New York.

Camelia Săbădean, asistentă principală laborator: Am fost copleşită de emoţii, dar recunosc, m-am simţit extraordinar. Nu îmi venea să cred, nu mi-a venit să cred că am primit asemenea ecouri şi sper că ecourile astea s-au concretizat în creşterea numărului de donatori.

Camelia nu are de gând să oprească aici. 

Camelia Săbădean, asistentă principală laborator: O dorinţă mare de a mea este aceea de a găsi stimulii necesari de a convinge populaţia să doneze sânge. Oamenii nu au nevoie doar de modele umane, eu au nevoie şi de stimuli.

Beneficiile donării de sânge în mod regulat sunt nenumărate: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc simţitor, iar rezistenţa organismului la şocuri creşte, deoarece acesta este deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Sorin Tanţoş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » O româncă eroină, pe clădirile din Times Square. Camelia a donat sânge de 120 de ori şi a salvat peste 350 de oameni