Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O româncă fascinează străinii cu magia care iese din mâinile sale. Povestea Mioarei, meşterul care duce mai departe tradiţia moştenită de la bunici

A ţesut kilometri de covoare şi mii de cămăşi tradiţionale, iar străinii au rămas fascinaţi de ce a ieşit din mâinile sale. Un meşter popular din Gorj duce mai departe meşteşugul moştenit de la bunici. Toată viaţa, războiul de ţesut i-a fost cel mai bun prieten doamnei Mioara. Femeia şi-a transformat casa într-un mic muzeu.

de Diana Speretoiu

la 03.06.2024 , 18:25

Doamna Mioara avea opt ani când s-a aşezat în faţa războiului de ţesut. Mai întâi, de nevoie, pentru că era singurul venit din casă şi făcea zestre pentru fetele din sat, apoi mai mult de plăcere. A ţesut kilometri de covoare şi a cusut ii cu miile. 

Munca ei a ajuns şi peste hotare. Şi-a prezentat meşteşugul în Londra şi Berlin, iar străinii au fost fascinaţi. Mulţi turişti care o găsesc în muzeele din Sibiu sau Bucureşti pleacă de acolo cu un suvernir ţesut de mâinile doamnei Mioara.

O ie cu vechime de peste 50 de ani este una dintre cele mai valoroase piese din colecţie

Vezi și

"Torcând la furcă, se mai rupe şi firul şi se prinde. M-au căutat în mâini şi strigau: Magie, magie! Mi-a crescut sufletul de bucurie. Au fost foarte apreciate. Mai ales geacurile cu fermoar, desagii, le plăcea şi lâna, şi bumbacul", povesteşte Mioara Dinoiu, meşter popular.

Pe lângă covoare, o colecţie cu zeci de cămăşi populare, cu altiţă, şi tot felul de modele ies din mâinile doamnei Mioara. O ie este una dintre cele mai valoroase piese din colecţie. A fost ţesută la război şi are o vechime de peste 50 de ani. Meşteşugul nu se pierde. Îl predă la Şcoala Populară de Artă, unde învaţă zeci de copii tainele artei populare.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » O româncă fascinează străinii cu magia care iese din mâinile sale. Povestea Mioarei, meşterul care duce mai departe tradiţia moştenită de la bunici