O tânără de 19 ani cu dizabilități din Prahova, forţată să facă videochat de fratele vitreg şi soţia lui
O tânără de 19 ani cu handicap din Prahova a fost forţată să facă videochat chiar de fratele său vitreg şi de soţia acestuia. Cei doi mai obligaseră şi pe o altă fată.
Exploatarea tinerii cu dizabilităţi a început încă din 2021. Fata era soră de mamă cu cel care o forţa să petreacă ore întregi în faţa calculatorului. Ca să facă faţă, cei doi soţi îi administrau substanțe energizante, pe bază de cafeină, incompatibile cu tratmentul pe care îl urma pentru boala cu care era diagnosticată.
Cei doi au determinat o altă tânără să facă videochat în beneficiul lor. Polițiștii au efectuat percheziții la locuința acestora. Amândoi au fost reținuți, luni, 10 iulie, iar o zi mai târziu, instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Ce spun oamenii legii
"Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, au documentat activitatea infracțională a două persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
- Frații Tate nu i-au convins pe judecători și rămân în arestul la domiciliu. Andrew și Tristan ar putea...
- Concluzia judecătorilor în cazul Vlad Obu. Victimele, duse în pragul unei "sclavii moderne". Fetele erau supuse...
- Vlad Obu şi ''soldaţii'' săi, arestaţi pentru 30 de zile. ''Copia'' fraţilor Tate neagă că ar fi forţat...
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, bănuiții, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate (încadrată în grad de handicap și necesitând monitorizare și tratament de specialitate), ar fi recrutat-o și adăpostit-o, în scopul exploatării, prin practicarea de activități de videochat.
Persoana vătămată, înrudită cu unul dintre bănuiți, ar fi fost determinată, prin exercitarea de presiuni psihice și fizice, să desfășoare activitățile, strict în folosul persoanelor bănuite, care, pentru a crește perioada de expunere în mediul online, i-ar fi oferit, spre consum, produse pe bază de cafeină, incompatibile cu tratamentul necesar persoanei vătămate.
De asemenea, în același interval de timp, bănuiții ar fi determinat o altă persoană vătămată, să practice același tip de activități, în scopul de a obține beneficii financiare importante. A fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Prahova, la locuința persoanelor bănuite, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
La data de 10 iulie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea celor două persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane.
În cursul zilei de astăzi, 11 iulie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova cu propunerea de arestare preventivă a celor doi bănuiți, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La activități au participat și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Matei Basarab" Ploiești. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se arată într-un comunicat al IPJ Prahova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰