Antena Meniu Search
x

Galerie foto Obiecte personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, expuse la muzeu

Zeci de obiecte personale care au aparţinut victimelor şi supravieţuitorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost expuse la Muzeul Naţional Memorial din New York, în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa într-un mod teribil şi nedrept, încercând să scape din iadul pus în aplicare de teroriştii Al Quaeda.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 11.09.2022, 14:08

Peste 50 de obiecte de la World Trade Center, Pentagon și Shanksville, Pennsylvania au fost expuse publicului în cadrul unei expoziţii intitulate „11 septembrie: Amintire și reflecție”, la Muzeului Național Memorial din New York. Muzeul se întinde pe șapte etaje, în cea mai mare parte subterane, și conține artefacte şi obiecte personale ale victimelor, descoperite printre ruinele a ceea ce au fost odată Turnurile World Trade Center.

Între acestea se numără jurnalul unei însoțitoare de zbor, aparținând lui Lorraine Bay, cea care s-a aflat la bordul zborului 93 al United Airlines. Obiectul găsit la locul prăbuşirii din Shanksville, Pennsylvania, este afișat alături de alte artefacte din atacurile din 11 septembrie 2001 ca parte a unei expoziții de la Smithsonian National Museum of American History, în Washington, DC. 

Obiectele personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Getty Images

De asemenea, mai multe telefoane mobile care au aparținut victimelor atacurilor din 11 septembrie au fost expuse în 2011 la Muzeul Memorial pentru a marca zece ani de la producerea dezastrului. Multe dintre telefoanele carbonizate și distruse puteau fi încă auzite sunând printre ruine, în timp ce membrii disperaţi ai familiilor victimelor încercau să ia legătura cu cei dragi, prinşi în dărămăturile Turnurilor World Trade Center. Echipajele de salvare au putut auzi soneriile în timp ce căutau supravieţuitori sau trupurile decedaţilor printre ruine. Telefoanele și alte articole considerate dovezi care aparţin FBI şi au fost folosite în anchetele pentru terorism sunt incluse în expoziţia „Războiul împotriva terorii: noul accent al FBI”, la Newseum din Washington DC.

"Cred că cele mai puternice piese de aici sunt cele mai personale. Lucrurile pe care oamenii și le-au pus în buzunar în dimineața aceea, neștiind că va fi o zi care urma să le schimbe viața pentru totdeauna", a declarat Cathy Trust, purtător de cuvânt.

Obiectele personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Profimedia

În expoziţie a fost inclus şi portofelul lui Ruth McCourt, care se afla cu fiica ei de patru ani, Juliana, în cel de-al doilea avion care a lovit turnurile gemene. Plănuiau să meargă la Disneyland.

"Mulți membri ai familiei vor să se asigure că există obiecte publice, deoarece nu vor ca oamenii să uite ce au pierdut în acea zi", a declarat Susan Bennett.

VEZI ÎN GALERIA FOTO IMAGINI CU FETIŢA DE PATRU ANI ŞI MAMA EI, VICTIME ALE ATENTATELOR DE LA 11 SEPTEMBRIE 2001

Alte articole expuse includ pașaportul teroristului Richard Reid care îşi montase o bombă în cizme, alături de chibriturile cu care a vrut să dea foc siguranţei şi sedative. Cizmele au fost afişate alături de bucăți din motorul și trenul de aterizare al zborului 175 al United Airlines, prăbuşit în Turnul de Sud al World Trade Center. Antena deteriorată din Turnul de Nord și primele pagini ale ziarelor despre atacuri sunt, de asemenea, incluse în cadrul expoziţiei.

Cizmele teroristului Richard Reid care îşi montase o bombă în talpă

Profimedia

Printre ruinele celor două Turnuri Gemene, au fost găsite şi alte obiecte personale ale foştilor locatari. Între acestea se află nenumărate chei ale apartamentelor, mingi de golf, precum şi un ursuleţ de pluş roşu, lăsat în urmă de una dintre victimele tragediilor de la 11 septembrie 2001. 

Obiectele personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Getty Images

O pereche de tocuri care au aparţinut angajatei Linda Raisch-Lopez, o supravieţuitoare a atacurilor de la World Trade Center. A fugit de la etajul 97 după ce a văzut flăcări ieşind din Turnul De Nord. S-a descălţat, dar a continuat să alerge cu tocurile în mână pe scări, ajungând până la etajul 67, în momentul în care şi Turnul de Sud a fost lovit de Zborul 175. S-a încălţat din nou cu tocurile pentru a putea călca pe jos, pantofii murdărindu-se de sânge în urma rănilor provocate la picioare. A donat perechea Muzeului Memorial pentru a păstra vie amintirea dureroasă a ceea ce s-a întâmplat în ziua fatidică.

Obiectele personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Getty Images

O pereche de papuci purtaţi în data de 11 septembrie de Cecilia Benavente. Aceasta i-a scos din picioare pentru a putea coborî mai repede de la etajul 103 al celui de-al doilea Turn, deturnat de terorişti. 

Obiectele personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001

Getty Images

11 septembrie 2001 rămâne în istorie ca cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite ale Americii, după o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda. Patru avioane comerciale au fost deturnate de 19 terorişti, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Toţi oamenii aflaţi la bord şi mulţi alţi icare se aflau în clădirile de birouri au murit. Un al treilea avion a fost prăbuşit în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C, iar al patrulea s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului. Iniţial, ultimul avion ar fi trebui să lovească Washington, D.C. La bordul niciunei aeronave nu au existat supravieţuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Obiecte personale care au aparţinut victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, expuse la muzeu