Observator Update, 30 aprilie 2020, ştirile zilei: România se pregătește pentru 1 mai
Observatornews.ro vă prezintă cele mai importante știri ale momentului.
- Un oraş din România interzice circulaţia maşinilor pe 1 şi 2 mai
- Poliția Română a anunțat ce se întâmplă dacă vrei să pleci la mare de 1 mai
1. Primul medicament care ar putea învinge coronavirusul
Dr. Anthony Fauci, imunologul care conduce Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a anunțat optimist că medicamentul antiviral experimental Remdesivir, al companiei de biotehnologie Gilead Sciences, este eficient în lupta cu Covid-19. Remdesivir poate deveni tratamentul standard pentru Covid-19, după ce rezultatele preliminare al unui studiu clinic au arătat că ajută anumiţi pacienţi să se refacă mai rapid din boala provocată de noul coronavirus. Substanţa blochează materialul genetic al virusului şi îi împiedică reproducerea.
Într-o intervenție în exclusivitate avută la Observator, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre ce înseamnă și ce beneficii ar putea aduce tratamentul cu Remdesivir.
2. Un oraş din România interzice circulaţia maşinilor pe 1 şi 2 mai
Circulaţia maşinilor, autoutilitarelor şi motocicletelor va fi interzisă vineri şi sâmbătă în municipiul Blaj, în vederea prevenirii şi limitării infecţiilor cu coronavirus. Astfel potrivit hotărârii CLSU, va fi interzisă circulaţia tuturor autovehiculelor, maşinilor, autoutilitarelor şi motocicletelor în municipiul Blaj în zilele de 1 mai 2020 şi 2 mai 2020, între orele 7.00 şi 19.00. Nerespectarea acestei hotărâri se sancţionează cu avertisment sau cu amendă contravenţională în cuantum de la 100 lei la 500 lei.
3. Creșele și after-school-urile ar putea fi deschise în vacanța de vară, anunță ministrul Muncii
Creșele și after-school-urile ar putea fi deschise în vacanța de vară, anunță ministrul Muncii. Violeta Alexandru a spus că în anumite condiții, copiii se pot întoarce în aceste unități de învățământ de pe 12 iunie. Acestora li s-ar permite să lucreze perioada vacanţei de vară, doar cu un număr mai mic de copii decât în mod normal.
4. O poezie scrisă de un pompier a emoţionat sute de români
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au postat, miercuri, pe pagina de Facebook a instituției, o poezie scrisă de unul dintre pompierii aflați în prima linie a luptei cu epidemia de coronavirus. Observator a stat de vorbă cu Daniel Brânzan. De 13 ani, Daniel salvează vieţi. Face parte din echipajul de apărarea chimică, biologică, radiologică şi nucleară al ISU Gorj. E printre cei care echipează, dezechipează şi decontaminează colegii salvatori şi autospecialele care transportă bolnavii infectaţi cu Covid 19.
5. România a fost condamnată la Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din Bucureşti
România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din București. Comisia Europeană a reclamat faptul că valorile limită pentru concentrațiile de PM10 (n.r. – pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depășite sistematic în București, în perioada 2007 – 2014. În perioada în care se face referire în decizia CJUE, Capitala i-a avut ca primari pe Adriean Videanu și Sorin Oprescu.
6. Poliția Română a anunțat ce se întâmplă dacă vrei să pleci la mare de 1 mai
Tradițional, de 1 mai, românii luau cu asalt Litoralul, pentru două sau trei zile de petreceri nesfîrșite, prima baie în mare din an și prima plajă. În plină stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, sunt o mulțime de români care se gândesc totuși să ajungă la mare. Poliția Română a explicat însă că va fi aproape imposibil să poți să ajungi pe plajă, dacă nu ești din Constanța. Inclusiv trenurile vor fi controlate drastic.
Prognoza meteo 1 mai 2020
Vremea va fi instabilă şi caldã pentru aceastã datã, cu precãdere în regiunile extracarpatice.
În vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de deal și de munte, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat după orele amiezii, când vor fi înnorări temporare, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor putea lua și aspect de vijelie.
În celelalte regiuni astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse, mai ales după-amiaza și seara. în intervale scurte de timp sau prin acumulare, izolat cantitățile de apă vor fi însemnate și va cădea grindină.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 17 şi 26 de grade, iar cele minime între 6 şi 14 grade.
În București va fi cald, cu maxime de 26 de grade, iar cerul va fi variabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰